Românii cumpără destul de des acest medicament, în special în sezonul gripal. Cu toate acestea, experții atrag atenția asupra aditivilor pe care acest medicament în conține.
Mare atenție la aceste medicamente! Sunt pline de E-uri. Conțin prea mulți aditivi alimentari
Mai precis, este vorba despre pliculețele cu prafuri anti-răceală. Acestea sunt des consumate de către oameni în perioada sezonului gripal, mulți chiar făcându-și stocuri din acest medicament. Cu toate că este un medicament potrivit pentru răceală, experții atrag atenția că prezintă până la 9 E-uri, un număr destul de ridicat.
Un studiu efectuat de InfoCons arată că un plic cu prafuri anti-răceală conține, în medie, 4 E-uri. Cel mai des întâlniți aditivi alimentari în aceste medicamente sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).
Conținut de până la 87% zahăr
Studiul, demarat în 2018 și repetat în 2019, arată că într-un singur pliculeț de praf poate exista o cantitate de până la 87% de zahăr. InfoCons spune că au fost cercetate 20 de etichete ale acestor medicamente și s-a constatat că media de zahăr este de 36%.
În urma studiului a ieșit la iveală că unele etichete nu furnizează informații cu privire la cantitatea de zahăr aflată în produs.
Se restrânge lista aditivilor alimentari
Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, face anunțul momentului. Potirvit acesteia, în cursul zilei de vineri, statele membre ale UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.
De menționat este faptul că dioxidul de titan are rol de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulionuri.
Totodată, oficialul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară a subliniat faptul că siguranța alimentelor nu este ceva negociabil, iar toate statele membre trebuie să acționeze pe baza anumitor date științifice solide pentru a elimina orice fel de risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente.
„Siguranţa alimentelor noastre şi sănătatea consumatorilor noştri nu sunt negociabile. În prezent, acţionăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date ştiinţifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides.
În ceea ce privește propunera făcută de Comisia Europeană, aceasta vine pe baza unui aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, coform căruia E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.