Pe internet au circulat mai multe filmulețe în care oamenii spălau tonul din conservă pentru a vedea ce rămâne din el.
Din păcate însă, în cele mai multe cazuri, rezultatul a fost unul destul de trist, deoarece tonul s-a transformat în celuloză.
În ciuda acestor lucruri, nutriționiștii îl consideră foarte sănătos.
Deși rezultatele indică ceva, nutriționistul Bilic susține că tonul aduce enorme beneficii pentru sănătate.
Ce spune nutriționistul?
„Nu cred să existe un aliment mai des consumat din conservă ca și tonul🐟 poate doar sardina să-l depășească🧐 Cert este că tonul la conservă este cea mai practică variantă pentru a consuma pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate- adică de minimum 2ori/săpt.
Tonul ca atate, proaspăt sau congelat, este foarte scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă (proteinele vor fi supra-coagulate), greu de digerat. E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar ca nutrienți nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este”, scrie Doctor Bilic.
Potrivit acestuia, tonu deține un aport de aproximativ 25% proteine, depășind astfel oul.
„Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât dpdv al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate) De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline.
Conserva de ton e “toppingul” preferat al tuturor salatelor de frunze, dar merge de minune și în salatele de orez, cartofi, pizza sau paste făinoase. Și în sandvișuri puteți pune ton, sau puteți să-l transformați într-o pastă (cu un pic de unt, măsline verzi, condimente) pe care să o mâncați cu bastonașe de legume proaspete.”, a scris nutriționistrul pe Instagram.