Mare atenție la următoarele produse! Risc major pentru sănătate

stop

SURSA FOTO: Dreamstime

Mare atenție la următoarele produse! Aditivii alimentari sunt substanțe folosite de mult timp în prepararea alimentelor, chiar dacă astăzi unii dintre vechii aditivi nu mai intră în această categorie.

Mare atenție la următoarele produse! Risc major pentru sănătate

Mare atenție la următoarele produse! Aditivii alimentari sunt substanțe folosite de mult timp în prepararea alimentelor, chiar dacă astăzi unii dintre vechii aditivi nu mai intră în această categorie. Un nou studiu sugerează că un conservant alimentar, utilizat frecvent, poate interfera cu bacteriile intestinale microbiene bune.

Nisinul este un tip popular de lantibiotic, produs de bacteriile care trăiesc în glandele mamare ale vacilor, iar cercetările sugerează că ar putea afecta agenții patogeni și bacteriile intestinale comensale la oameni, potrivit CTVNews.

Lantibioticele se adaugă în alimente pentru a preveni creșterea bacteriilor

Lantibioticele, un lanț modificat de aminoacizi care se adaugă în alimente pentru a preveni creșterea bacteriilor, sunt folosite în orice, de la bere și cârnați până la brânză și sosuri, potrivit cercetării recente, publicate în ACS Chemical Biology de cei de la Universitatea din Chicago.

Caracteristica principală a lantibioticelor este capacitatea lor de a inhiba creșterea altor microorganisme, fiind utile ca agenți antimicrobieni. Ele acționează prin mai multe mecanisme, inclusiv prin perturbarea integrității membranei celulare a bacteriilor țintă.

Nisinul este un tip popular de lantibiotic care ar putea afecta bacteriile intestinale comensale

Nisinul este un tip popular de lantibiotic, produs de bacteriile care trăiesc în glandele mamare ale vacilor, iar cercetările sugerează că ar putea afecta agenții patogeni și bacteriile intestinale comensale la oameni.

„Nisinul este, în esență, un antibiotic care a fost adăugat în alimente de mult timp, dar modul în care ar putea avea un impact asupra microbilor intestinali nu a fost studiat așa cum ar fi trebuit”, a spus autorul studiului, Zhenrun Zhang.

„Chiar dacă ar putea fi foarte eficient în prevenirea contaminării alimentelor, poate avea un impact major asupra microbilor intestinali umani”, a subliniat el.

Zhang și colegii săi au evaluat o bază de date publică cu genomul bacteriilor intestinale umane pentru a identifica genele care produc șase lantibiotice diferite derivate din intestin, care sunt similare cu nisinul. Apoi au produs versiuni ale acestor lantibiotice pentru a le testa efectele atât asupra agenților patogeni, cât și asupra bacteriilor intestinale comensale. Aceste lantibiotice au ucis agenții patogeni și bacteriile comensale, potrivit studiului.

Nivelul mare de lantibiotice din alimente poate afecta sănătatea intestinală

„Acest studiu este unul dintre primele care arată că bacteriile comensale intestinale sunt susceptibile la lantibiotice și, uneori, mai sensibile decât agenții patogeni”, a spus Zhang.

„Cu nivelurile de lantibiotice existente în alimente, e foarte probabil ca acestea să ne afecteze și sănătatea intestinală”, precizează el.

Cercetătorii au evaluat și structura moleculară a lantibioticelor pentru a înțelege mai bine cum să folosească proprietățile antimicrobiene „în bine”, arată studiul, descoperirile sugerând că acestea ar putea ajuta la infecțiile rezistente la antibiotice.

„Se pare că lantibioticele și bacteriile producătoare de lantibiotice nu sunt întotdeauna bune pentru sănătate, așa că trebuie să căutăm modalități de a contracara influența lor negativă, profitând, în același timp, de proprietățile lor antimicrobiene ”, a mai spus Zhang.