Tradiția populară românească ne avertizează că în ziua sfântă de 6 ianuarie toate apele capătă puteri speciale. De Bobotează, întreaga comunitate creștin ortodoxă trebuie să fie atentă la diverse superstiții, unele mai înfricoșătoare decât altele.
Pregătirile clericilor pentru Botezul Mântuitorului Iisus Hristos încep cu câteva zile înainte, când preoţii umblă cu Iordanul şi sfinţesc casele tuturor creștinilor ortodocși.
Boboteaza este un mare eveniment sărbătorit mereu pe 6 ianuarie. Întrucât este o zi așa importantă pentru întreaga comunitate, s-au format diverse superstiții pe teritoriul țării noastre, unele dintre ele fiind practicate cu strictețe și azi.
Superstiții de Bobotează. Ai grijă ce faci pe 6 ianuarie
Conform crestinortodox.ro, în mediul rural din Moldova, cândva, femeile se întâlneau toate acasă la o femeie din sat. Acestea organizau în seara de ajun de Bobotează o clacă specială, plină cu mâncare şi băutură și petreceau până dimineaţa. Când soarele răsărea, femeile ieşeau pe uliţă și prindeau primii bărbaţi de pe drum şi îi ameninţau că îi aruncă în apă.
De asemenea, în Bucovina, domnișoarele recent căsătorite erau iniţiate în comunitatea nevestelor din sat prin udarea lor cu apă din râu sau din fântână. Tot în această regiunii a țării noastre, a doua zi după Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul, se practica obiceiul „udatul Ionilor”. Toţi bărbaţii care poartă prenumele de Ion primesc câte un brad împodobit şi sunt obligaţi să organizeze o petrecere.
Pe lângă aceste tradiții haioase, existau și obiceiuri înspăimântătoare. Bunicii citeau în cărbunii din vatră care va fi primul membru al familiei care va muri. Ritual era în felul următor: se scot din vatră atâţia cărbuni câţi membri număra familia respectivă, iar fiecare poartă numele unei persoane anume. Cărbunele care se stinge primul reprezintă prima persoană care va deceda.
După 6 ianuarie, apele sfințite au puteri tămăduitoare
Comunitatea creștin ortodoxă din România consideră că după 6 ianuarie, apele sfinţite au puteri tămăduitoare, motiv pentru care în Moldova nouă zile după Bobotează nu se spală rufele. Boboteaza (sau Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat) este vestită oamenilor de către preotul paroh care merge din casă în casă cu Iordanul.