În contextul modificărilor de taxe și impozite aduse de Guvern, economiștii șefi ai celor mai importante bănci din România au transmis că băncile vor limita substanțial nivelul împrumuturilor acordate ministerului finanțlor, iar din cauza aceasta, în viitor, se va ajunge din nou la varianta FMI.
Guvernul Dăncilă a anunțat că va impozita averea băncilor în funcție de valoarea ROBOR, totul bazat pe tupeul instituțiilor financiare de a profita de români, lucru care a condus la cele mai mari marje de profit din Europa.
Vineri Guvernul a adoptat OUG care introduce un nou sistem de taxare a băncilor. Din momentul în care indicele ROBOR depășește pragul de 2%, băncile vor cotiza mai mult la stat, cu o taxă care crește progresiv pe baza evoluției acestui indice.
Patronatelor Bancare din România au reacționat și avertizează că introducerea unei taxe bancare şi pachetul de legi restrictive pentru finanţare vor aduce recesiune, deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă şi scumpirea finanţării. Totul în condițiile în care băncile românești au un profit de două ori mai mare decât în restul Europei, iar la noi în țară dobânzile depozitelor sunt în continuare negative. Cu tot cu comisioane, un român care depune 10.000 euro, scoate din bancă după un an 9.600 euro. Iar când vine vorba de credite, românii plătesc cele mai mari rate, cu o dobândă de peste 10% la creditele de consum.
Bulgarii au dobânzi cu aproape 2 procente mai mici, polonezii cu 3 procente, iar în Ungaria pentru același tip de credit, dobânda este de peste 2 ori mai mică.
Dobânzi la credite de consum:
România: 10,1%
Bulgaria: 8,35%
Polonia: 7,3%
Ungaria: 4%