În primul rând, oricând faceți cumpărături, trebuie să citiți cu atenție eticheta produselor pe care vă decideți să le achiziționați, informează InfoCons.

Astfe, în conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor, fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată :

Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

  • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
  • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
  • un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
  • un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
  • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

De asemenea, odată cu ștanțarea, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.

Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:

a) XL – foarte mari: 73 g și peste;

b) L – mari: de la 63 g până la 73 g;

c) M – medii: de la 53 g până la 63 g;

d) S – mici: sub 53 g.

La ce trebuie să fim atenți

Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

  • o coajă de formă normală care este curată și intactă;
  • o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
  • un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
  • albușul trebuie să fie clar și translucid;
  • oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
  • oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.

Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.

Sfaturi pentru consumatori

  • Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
  • La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
  • Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
  • Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.

Cum alegem vopseaua de ouă?

În momentul în care alegem să achiziționăm o vopsea de ouă, trebuie să fim atenți la mai multe aspecte.

  • Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
  • Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
  • Atentie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea!

 

„Ouăle produse care vor fi consumate atât de cei mari cat si de cei mici in special in aceasta perioada a Sărbătorilor Pascale. Este foarte important să citim etichetele produselor și să ne gândim că în coșul pentru Sărbători în care regăsim ouă, cozonaci și vin se regăsește și vopseaua de oua. Vopseaua de ouă este o substanță care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi sau de copiii noștri prin transfer, în momentul în care decojim ouăle. Verificați cu atenție etichetele ouălor deja vopsite, pe eticheta trebuie să regăsiți informații cu privire la vopseau utilizată”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.