A doua mare companie energetică din Rusia, Lukoil, este pregătită în cazul în care cotaţia barilului de ţiţei va ajunge la 25 de dolari, a afirmat, vineri, directorul general Vagit Alekperov, la Forumul de la Davos, transmit CNBC şi Reuters.
Vineri, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna martie a urcat la 49,55 dolari, în timp ce în SUA cotaţia se tranzacţiona la 46,67 dolari, scrie Agerpres.
"Credem că actualele tendinţe pe piaţa petrolului vor duce la un nivel şi mai scăzut al preţului ţiţeiului. Este doar stadiul incipient al crizei şi situaţia cererii în lume nu va duce la o creştere a preţului", a arătat Alekperov.
"Sancţiunile impuse Rusiei limitează evident accesul nostru la finanţare, iar în ultimii 25 de ani noi ne-am integrat semnificativ în comunitatea internaţională în ceea ce priveşte tehnologia şi finanţarea. Aceste evoluţii ne vor afecta", a apreciat şeful Lukoil.
Industria petrolieră va diminua anul acesta cheltuielile de capital cu 10-13% din cauza scăderii preţului ţiţeiului, ceea ce va duce la un deficit de combustibil pe termen lung şi o majorare semnificativă a preţului în următorii 4-5 ani, a declarat Claudio Descalzi, la Forumul de la Davos.
Şi şefii companiilor energetice Total şi BHP Billiton au anunţat că vor reduce investiţiile la proiectele de exploatare a şisturilor bituminoase.
Guvernul Băncii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a afirmat că scăderea preţului la ţiţei ar putea încetini implicarea Chinei în proiectele de energie regenerabilă.
'Suntem puţin îngrijoraţi că nivelul preţului ar putea să ducă la reducerea subvenţiilor la noile tipuri de energie pe care le dezvoltăm şi la scăderea investiţiilor în proiectele de energie regenerabilă', a apreciat oficialul chinez.
Acesta a adăugat că un preţ mai scăzut al ţiţeiului ar putea fi benefic pentru avansul economiei şi crearea de locuri de muncă, deoarece China este dependentă de petrol şi gazele naturale din import.
Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste.
În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi.
În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil sunt angajaţi circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.