Marea Britanie: 70 de absolvenţi pe un loc de muncă

Absolvenţii din Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare criză din ultimul deceniu în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă în această vară, în condiţiile în care un sondaj realizat la nivelul companiilor arată că pentru fiecare post există aproape 70 de cereri, în vreme ce numărul locurilor de muncă disponibile este posibil să scadă cu aproape 7 la sută. Concurenţa pe piaţa locurilor de muncă este mai aspră acum decât pentru prima generaţie de absolvenţi de

Absolvenţii din Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare criză din ultimul deceniu în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă în această vară, în condiţiile în care un sondaj realizat la nivelul companiilor arată că pentru fiecare post există aproape 70 de cereri, în vreme ce numărul locurilor de muncă disponibile este posibil să scadă cu aproape 7 la sută.

Concurenţa pe piaţa locurilor de muncă este mai aspră acum decât pentru prima generaţie de absolvenţi de după „izbucnirea crizei”, când se înregistrau 48 de cereri pentru fiecare post disponibil, relatează marţi The Guardian.

Asociaţia firmelor care recrutează absolvenţi a realizat un sondaj la nivelul a peste 200 de firme, inclusiv Cadbury, Marks & Spencer, JP Morgan şi Vodafone, descoperind că numărul cererilor pentru fiecare post a ajuns la 68,8 în acest an, fiind cel mai mare nivel înregistrat până acum. În cel mai disputate sectoare economice, respectiv al producţiei de alimente, confecţii şi cosmetice, există chiar şi 205 cereri pentru fiecare loc de muncă.

Orice loc de muncă este mai bun decât să nu ai niciun serviciu

Carl Gilleard, şeful asociaţiei amintite, a declarat că absolvenţii trebuie să fie mai flexibili în ceea ce priveşte alegerea carierei. „Absolvenţii trebuie să aibă atât obiective pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru cariera lor, deoarece în momentul de faţă se confruntă cu nişte condiţii economice foarte dure. Orice loc de muncă este mai bun decât să nu ai niciun serviciu. Chiar dacă este vorba de pregătirea burgerilor sau de aranjarea rafturilor într-un magazin, tot e preferabil decât să stai acasă şi să vegetezi, în timp ce te autocompătimeşti”.

25.000 de lire anual

Salariile absolvenţilor sunt îngheţate la nivelul de 25.000 de lire anual, fiind pentru prima dată în istorie când salariile de început de carieră au stagnat pentru o perioadă de doi ani consecutiv. Dar există şi nişte veşti bune: studiul a relevat o revigorare la nivelul sectorului bancar, cel al asigurărilor şi al contabilităţii, unde se preconizează că numărul posturilor vacante va creşte în acest an.

În timp ce numărul cererilor de intrare la facultate continuă să crească, ajungând în acest an la 640.000, guvernul britanic a obligat universităţile să demonstreze cum îi ajută pe studenţi să se poată integra pe piaţa muncii, menţionează The Guardian.

SURSA: Agerpres