Autoritățile din Marea Britanie au început să ia măsuri astfel încât cazurile de variola maimuței să nu explodeze. Autoritățile au decis să vaccineze antivariolic mai mulți angajați din sănătate și alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării.
În Regatul Unit au fost raportate până acum 9 cazuri de tulpină vest-africană. La începutul lunii mai, un cetățean britanic a fost diagnosticat cu variola maimuței, despre care se crede că ar avea legătură cu călătoriile în Africa de Vest.
În acest moment nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecție, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA). Conform ultimelor informații, vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
„Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul”, a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent.
Variola maimuței provoacă îngrijorare
Trebuie spus că variola maimuței a apărut și în Italia. Vorbim de o boală virală de obicei ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice. Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și apare în mare parte în Africa de Vest și Centrală. Ea s-a răspândit rareori în alte părți, astfel încât acest nou val de cazuri în afara continentului a declanșat îngrijorare, notează Reuters.
Unele țări au stocuri mari de vaccin antivariolic ca parte a pregătirii pentru o pandemie, inclusiv Statele Unite. Producătorul de medicamente Bavarian Nordic, cu sediul la Copenhaga, a anunțat joi că a obținut un contract cu o țară europeană a cărei identitate nu a fost dezvăluită, pentru a furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la epidemia de variola maimuței.
Câte cazuri s-au înregistrat până acum în Europa
Până acum, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat 7 cazuri. Statele Unite și Suedia au raportat, de asemenea, câte un caz fiecare. Trebuie subliniat că Organizația Mondială a Sănătății monitorizează evoluția rapidă a situației. OMS nu a venit cu restricții de călătorie sau în contextul schimburilor comerciale cu Marea Britanie, pe baza informațiilor disponibile în acest moment.
Specialiștii din Italia au arătat că „transmiterea sa se face pe cale respiratorie”, dar, având în vedere caracteristicile celor 23 de cazuri analizate, se bănuiește că posibila contagiune ar fi putut avea loc prin contact sexual.