Activele ruseşti îngheţate de Marea Britanie în cadrul sancţiunilor britanice împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei se ridică la 18,4 miliarde de lire sterline, potrivit cifrelor făcute publice joi într-un comunicat al Trezoreriei.
Londra a înghețat active rusești de peste 18 miliarde de lire sterline
Londra susţine că această sumă ilustrează „rolul cheie jucat în opoziţia faţă de Rusia pentru invadarea ilegală a Ucrainei” şi dezvăluie că suma este cu aproape 6 miliarde de lire mai mare decât cea din toate celelalte programe de sancţiuni britanice la un loc.
Sancţiunile împotriva Rusiei, în colaborare cu aliaţii Regatului Unit, „vizează 1.200 de persoane şi peste 120 de entităţi, îngheţând activele a 19 bănci ruseşti (…) de la începutul invaziei” Rusiei în Ucraina.
„60% din rezervele monetare străine (ale Moscovei) au fost imobilizate şi exporturile ruseşti s-au prăbuşit, în timp ce importurile de bunuri de importanţă crucială au scăzut cu 68% din partea ţărilor care aplică sancţiunile”, a menţionat Trezoreria britanică, relatează Reuters.
Guvernul britanic a anunţat în primăvară că numai oligarhul Roman Abramovici reprezintă peste 9 miliarde de lire (10,5 miliarde de euro) din suma totală a sancţiunilor.
„Am impus cele mai severe sancţiuni adoptate vreodată împotriva Rusiei şi asta îi paralizează maşina de război. Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să aibă câştig de cauză în acest război brutal”, a declarat Andrew Griffith, responsabil guvernamental din cadrul Trezoreriei, citat de Reuters.
UE a înghețat active de 17 miliarde de euro
În acest context, nu mai puţin de 5,5 miliarde de euro din totalul de 17 miliarde de euro în active ruseşti îngheţate de UE după declanşarea de către Moscova a războiului împotriva Ucrainei se află în Luxemburg.
„Dacă Rusia nu cedează, atunci noi sancţiuni sunt inevitabile”, a spus ministrul de externe Jean Asselborn. El a mai spus că este important că UE nu şi-a pus în pericol unitatea.
Nu poate exista „neutralitate” în ceea ce priveşte războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cei care nu condamnă Rusia acceptă legea celui mai puternic. „Istoria va decide cine a fost de partea cea bună”, a mai spus Asselborn.
De asemenea, Luxemburgul a livrat până acum arme şi material Ucrainei în valoare de 72 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 16% din bugetul de apărare al Marelui Ducat.
UE a adoptat până în prezent opt pachete de sancţiuni de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, în urmă cu opt luni.