Oficiul naţional de statistică din Marea Britanie a revizuit, vineri, în sus, estimările referitoare la creşterea economică din perioada aprilie-iunie 2013 până la 0,7 %, de la 0,6% cât estima iniţial. În primul trimestru PIB-ul Marii Britanii a înregistrat o creştere de 0,3%.

Producţia industrială a înregistrat o creştere de 0,7% în al doilea trimestru, mai mare decât creşterea de 0,4% în estimarea iniţială. Sectorul construcţiilor a înregistrat o creştere revizuită de 1,4%, în loc de 0,9%. De asemenea, exporturile au crescut cu 3,6% în trimestrul al doilea, cea mai mare creştere înregistrată după ultimul trimestru din 2011, iar importurile au crescut cu 2,5%. În schimb, datele referitoare la creşterea sectorului serviciilor, responsabil pentru trei sferturi din PIB, au rămas nemodificate la 0,6%.

‘Banca Angliei se confruntă cu dificultăţi în a convinge pieţele şi gospodăriile că dobânzile nu trebuie să crească în următorii trei ani’, a declarat Chris Williamson, economist la compania de analize financiare Markit.

Anterior, Banca Angliei a anunţat că intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5% atât timp cât şomajul va rămâne deasupra pragului de 7%. În al doilea trimestru al acestui an rata şomajului în Marea Britanie era de 7,8% iar banca centrală nu se aşteaptă să revină la 7% până la sfârşitul lui 2016. AGERPRES