Marea Britanie a intrat oficial în recesiune

„Marea Britanie este acum în recesiune”, a declarat, joi, Jeremy Hunt, în fața parlamentarilor britanici, în timp ce își prezenta planul de majorare a impozitelor și de reducere a cheltuielilor.

Vorbind în timpul bugetului său de toamnă, acesta a precizat că Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară consideră că economia este acum în contracție. Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară a prognozat că economia britanică se va contracta cu 1,4% în 2023, după ce a crescut cu 4,2% în acest an.

„Prioritățile noastre sunt stabilitatea, creșterea și serviciile publice”, a adăugat Jeremy Hunt.

În prezent, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară estimează că șomajul va crește în 2024 de la 3,6% (cât este acum) până la 4,9%. Menționăm că această estimare reprezintă o deteriorare față de previziunile făcute în luna martie, de aproximativ 4% în următorii patru ani.

Revizuirea în scădere a Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară este în linii mari în concordanță cu perspectivele pe care Banca Angliei le-a oferit în această lună, care a prognozat recent că Marea Britanie va fi în recesiune timp de doi ani.

Trebuie precizat că prognoza prezentată joi este mult mai rea decât orientările oferite de OBR în luna martie, când a anunțat că se așteaptă ca Marea Britanie să se extindă în următorii patru ani, cu o creștere de 1,8% în 2023.  OBR anunța, tot atunci, că până în 2026, economia britanică va fi cu 8,4% mai mare decât în al patrulea trimestru al anului 2019, înainte de a fi lovită de pandemia provocată de coronavirus.

Perspectiva Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară reflectă impactul inflației galopante asupra veniturilor gospodăriilor și a activității întreprinderilor din Marea Britanie, precum și costurile mari ale împrumuturilor făcute după o serie de majorări a ratelor dobânzilor de către BoE pentru a limita creșterea prețurilor.

„Planul nostru duce, de asemenea, la o încetinire mai puțin adâncă, la o creștere mai mare pe termen lung”, a explicat Jeremy Hunt.

Rusia este și ea în recesiune

Marea Britanie nu este singura economie din Europa care a intrat în recesiune în această lună. Și Rusia a intrat în mod oficial în recesiune, după ce PIB-ul ei a suferit o contracție de 4%, fiind al doilea trimestru consecutiv de contracție economică, conform agenției federale de statistică de la Moscova – Rosstat.

În al doilea trimestru, economia rusă s-a contractat cu 4,1%, iar două trimestre consecutive de creștere economică negativă înseamnă recesiune.

„Există puține semne în ultimele date lunare că va avea loc o redresare susţinută şi credem că scăderea s-ar putea agrava în T4 şi T1, odată cu mobilizarea recentă a rezerviștilor şi intrarea în vigoare a embargoului petrolului impus de UE”, a spus Liam Perch, analist senior de piețe de la Capital Economics.

Cu toate acestea, au existat câțiva factori care au „atenuat” efectul sancțiunilor impuse de către Occident, ci anume faptul că Rusia exportă în continuare combustibili fosili în Asia, chiar dacă nu la cantități și prețuri atât de mari pe cât exporta în Europa. Deși a întrerupt furnizarea de gaze naturale în luna septembrie, a continuat să exporte petrol și către Uniunea Europeană.