Concret, premierul britanic Boris Johnson a declarat că o parte din locuitorii din Hong Kong vor primi pașapoarte și, cel mai probabil, acces la cetățenia britanică cu o singură condiție legată de decizia pe care China o va lua cu privire la impunerea noii legi privind securitatea națională.
„Multe persoane din Hong Kong se tem că modul lor de viaţă, pe care China s-a angajat să îl menţină, va fi ameninţat” de această lege, afirmă Boris Johnson într-un editorial apărut în ediţia de miercuri a publicaţiilor The London Times şi South China Morning Post.
„Dacă China continuă şi aceste temeri se dovedesc justificate, Marea Britanie nu poate să ia la cunoştinţă cu indiferenţă şi să meargă mai departe; dimpotrivă, ne vom onora obligaţiile şi vom oferi o alternativă”, a mai spus premierul britanic.
„Dacă China îşi impune legea de securitate naţională, guvernul britanic îşi va modifica legile privind imigraţia şi va permite oricărui deţinător al acestui paşaport, rezident în Hong Kong, să vină în Marea Britanie pentru o perioadă reînnoibilă de 12 luni şi să obţină alte drepturi, inclusiv dreptul la muncă, ceea ce îl aşează pe calea (spre obţinerea) cetăţeniei”, precizează Boris Johnson.
Câte persoane din Hong Kong au deja pașaport britanic
Aproximativ 350.000 de persoane din Hong Kong deţin în prezent „paşaportul britanic pentru Teritoriile de peste Mări” care oferă acces fără viză în Marea Britanie pentru şederi de până la şase luni, a amintit Boris Johnson.
Circa 2,5 milioane de persoane ar putea fi eligibili pentru obţinerea acestui document care a fost eliberat locuitorilor fostei colonii britanice când insula a revenit Chinei, în 1997.
Ce prevede legea privind securitatea națională
China insistă asupra legii securității naționale, lege care prevede pedepsirea activităţilor separatiste, „teroriste”, subversiunea sau ingerinţele străine în afacerile teritoriului autonom chinez.
Această lege a fost gândită de Beijing după valul de proteste pentru libertate şi democraţie în Hong Kong şi a provocat reacţii pe plan internaţional, precum şi o reluare a protestelor în acest teritoriu autonom din sudul Chinei. Momentan, legea este însă nefinalizată.