Marea Britanie anunță că va majora bugetul pentru apărare cu 1,2 miliarde de dolari anul viitor

Marea Britanie

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile de la Londra au anunțat că vor majora bugetul pentru apărare cu 1,21 miliarde de dolari în anul 2023. În acest context, Marea Britanie va revizui prioritățile în materie de apărare, securitate şi politică externă.

Marea Britanie va majora cheltuielile destinate domeniului Apărării cu peste un miliard de lire (echivalent cu 1,21 miliarde de dolari) pentru a evita reducerea acestora în termeni reali din cauza inflaţiei în următorii doi ani, a relatat, sâmbătă, 24 decembrie, cotidianul The Telegraph.

Guvernul de la Londra recunoaşte necesitatea de creştere a cheltuielilor de apărare

Ministrul britanic de Finanţe Jeremy Hunt este aşteptat să facă la primăvară acest anunţ cu privire la creşterea bugetară. Experţi militari au estimat că bugetul Ministerului Apărării din 2024/25 trebuie să crească de la 48,6 la 50,1 miliarde de lire cu scopul de a evita o reducere în termeni reali dat fiind faptul că inflaţia se menţine peste 10%, a relatat sursa citată.

În bugetul propus luna trecută, Jeremy Hunt a afirmat că Guvernul de la Londra recunoaşte necesitatea de creştere a cheltuielilor de apărare şi a confirmat că va menţine bugetul militar la cel puţin 2% din Produsul Intern Brut, în conformitate cu angajamentul faţă de NATO.

Marea Britanie va revizui prioritățile în materie de apărare, securitate şi politică externă

„Avem unul din cele mai mari bugete de apărare din Europa şi în 2020 am anunţat cea mai mare creştere de cheltuieli de după Războiul Rece.”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt guvernamental.

Acesta a precizat că orice majorare a bugetului pentru apărare va fi luată în considerare în cadrul viitoarei revizuiri integrate, printr-un document care va prezenta în primăvară priorităţile Marii Britanii în materie de apărare, securitate şi politică externă.

Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare criză socială din ultimii 106 ani

Asistenții medicali britanici au fost în grevă în perioada 15-20 decembrie, o mișcare fără precedent în 106 de ani, ilustrând gravitatea crizei sociale din Marea Britanie cu greve în multe sectoare cum nu s-au mai văzut de zeci de ani, a relatat Le Point. „Asistenţi medicali s-au săturat”, a spus Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Colegiului Regal al Asistentelor (RCN). „Destul de salariile mici […], destul cu faptul că nu se poate oferi pacienților îngrijirea pe care o merită”.

Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, creat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunțat vineri două zile de acțiune pe 15 și 20 decembrie după „respingerea negocierilor de către guvern”. Potrivit estimărilor, salariul real al asistenților medicali a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieții, inflația depășind 11%. Salariul anual al unei asistente începătoare este de 27.000 de lire sterline brute (31.400 de euro).

Dar, pentru ministrul Sănătății, Steve Barclay, „este o perioadă dificilă pentru toată lumea”, iar guvernul nu poate face față cerințelor „inaccesibile” ale RCN, care „reprezintă o creștere salarială de 19,2%”. Unul din patru spitale a înființat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupurile de spitale din Anglia. „Suntem epuizați. Ne-am săturat. Avem nevoie de o mărire de salariu pentru a trăi”, a declarat pentru AFP Ameera, o asistentă la un spital din Londra care a votat pentru grevă. Infirmierii se opun grevei, temându-se că mobilizarea va afecta pacienții. Dar pentru Ameera, care nu a dorit să-și dea numele, „guvernul britanic este cel care se joacă cu sănătatea pacienţilor prin refuzul creşterii salariilor”. Ea povestește despre Covid, despre colegii ei care și-au pierdut viața acolo. „Și pentru ce ? Doar pentru ca guvernul și lumea să ne aplaude?”