Marea Britanie se indreapta spre o criza care seamana cu Marea Recesiune din anii ’30, a anuntat pentru prima data Banca Angliei.

Astfel, Marea Britanie se afla intr-o situatie economica dificila, confruntandu-se cu tot mai multe datorii de la luna la luna, potrivit unui raport al Bancii Angliei.

Aceasta averitzare va provoca teama in randul populatiei, deoarece criza econominca din anii ’30 a fost precedata de acelasi fenomen ca si astazi: scaderea preturilor si cresterea datoriilor.

Desi inflatia este in acest moment pozitiva, aceasta ar putea deveni negativa in urmatoarele cateva luni. Astfel, Banca Angliei se teme ca ar putea aparea o crestere a nivelului de indatorare a familiior.

In raportul efectuat, Banca Angliei sugereaza ca riscul este mai ridicat in Marea Britanie pentru ca in aceasta tara exista o proportie ridicata de familii cu niveluri semnificative ale datoriilor, iar multe dintre ele au rate fixe la ipoteci, insemnand ca nu vor beneficia de reducerile de dobanda.

Volumul total al datoriilor personale ale britanicilor se ridica la 1.460 de miliarde de lire sterline, peste valoarea a ceea ce tara produce intr-un an. Potrivit Bancii Angliei, fiecare gospodarie are o datorie medie de aproximativ 60.000 de lire sterline.

Raportul bancii va exercita presiune asupra premierului Gordon Brown in sensul obtinerii unui acord cu privire la masuri internationale de iesire din criza in cadrul summit-ului G20 de la Londra, la inceputul lunii aprilie.

Cititi si:

Sursa: The Telegraph