Raportul, care a fost publicat ieri, a prezentat o serie de căi legale posibile, inclusiv adresarea către ONU (Națiunile Unite) și Curtea Internațională de Justiție. Studiul intitulat „Compensarea coronavirusului: evaluarea culpabilității potențiale a Chinei și căile de răspuns legal” susține că: „PCC (Partidul Comunist Chinez) a căutat să ascundă veștile proaste pentru lumea din afara țării”
„Acum, China reacționează prin desfășurarea unei campanii agresive și sofisticate de dezinformare pentru a convinge lumea că nu este de vină pentru criză și că, în schimb, lumea ar trebui să fie recunoscătoare pentru tot ceea ce face China. Adevărul este că China este responsabilă de COVID-19 – și dacă cererile legale ar fi formulate împotriva Beijingului ar putea însemna despăgubiri de trilioane de lire sterline”
Un grup de parlamentari, scrisoare către Guvern
În urma publicării raportului 15 parlamentari conservatori au semnat o scrisoare prin care solicită guvernului să „reconsidere” relația Marii Britanii cu China. „Reglementările internaționale obligatorii din punct de vedere sanitar impun statelor să furnizeze informații complete despre toate potențialele pandemii. Se pare că, în răspunsul timpuriu la focar,China nu și-a respectat obligațiile. Această omisiune a permis bolii să se răspândească în întreaga lume, cu consecințe extraordinar de grave în ceea ce privește sănătatea globală și economia. Costul pentru Marea Britanie poate fi, după cum scrie în raportul Henry Jackson Society, de peste 350 de miliarde de lire sterline”, explică parlamentarii în scrisoare.
Cu privire la viitoarea relație cu Beijing, scrisoarea spune: „Odată ce a trecut criza, solicităm Guvernului să se gândească din nou la relația noastră mai largă cu China. De-a lungul timpului, ne-am permis să devenim dependenți de China și nu am reușit să lansăm o perspectivă strategică a nevoilor economice, tehnice și de securitate ale Marii Britanii pe termen lung”
Câți morți va înregistra Marea Britanie
Neil Ferguson, profesor la Imperial College din Londra, care a ajutat la crearea soluțiilor privind coronavirusului a spus că numărul morților din Marea Britanie ar putea ajunge la peste 20.000.
Profesorul Ferguson a declarat BBC: „Am avut o curbă de infecții în creștere exponențială pe care am întrerupt-o la un moment dat. Nu avem capacitatea în acest moment de a măsura cât de multe persoane au fost infectate și, prin urmare, facem estimări statistice despre acestea, iar acestea sunt supuse unui anumit grad de incertitudine.
„Credem că ar putea fi oriunde între aproximativ 7.000 sau cam peste 20.000.”