Marea Britanie, avertisment pentru Rusia! Lucrează cu partenerii occidentali la sancţiuni cu un impact financiar major

Așadara, Marea Britanie a transmis că lucrează împreună cu partenerii ei occidentali la sancţiuni cu un impact major pentru sectorul financiar rus, în cazul unei invazii ruseşti în Ucraina, conform reuters.com

Anunțul a venit după ce Rusia a comasat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropiere de frontiera ucraineană. Mai mult, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde spre Est, chiar dacă susţine că nu are nicio intenţie de a invada ţara vecină.

Reacția oficialilor britanici

„Nu vom accepta campania dusă de Rusia pentru a-şi submina vecinii democratici. Ei prezintă în mod fals Ucraina ca pe o ameninţare pentru a-şi justifica poziţia agresivă. Rusia este agresorul aici. NATO a fost întotdeauna o alianţă defensivă”, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss într-un discurs rostit joi în Camera Comunelor.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, an în care a început şi conflictul militar din Donbas între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii sprijiniţi de Moscova. Toate acestea i-au atras Rusiei sancţiuni şi condamnări din partea Occidentului. Kievul vrea să-şi recupereze teritoriul pierdut, potrivit sursei menționate.

Orice altă nouă incursiune militară a Rusiei în Ucraina va duce la „consecinţe masive, inclusiv la sancţiuni coordonate pentru a impune un cost sever intereselor şi economiei Rusie”, a avertizat Liz Truss, subliniind că o eventuală ofensivă rusă în Ucraina va constitui o „eroare strategică” a Moscovei.

De asemenea, Liz Truss a reamintit de angajamentul „neclintit” al Regatului Unit faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

„Regatul Unit lucrează împreună cu partenerii săi la aceste sancţiuni, inclusiv măsuri cu impact major vizând sectorul financiar rusesc şi indivizi”, a coompleatat ministrul britanic de externe.

Explicația lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că extinderea NATO spre Est de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 reprezintă o ameninţare pentru Rusia, care nu ar mai avea unde să se retragă. El a avertizat Occidentul cu consecinţe în cazul în care îi va ignora preocupările.

În acest context, șefa diplomaţiei britanice a anunţat joi că se va deplasa la sfârşitul acestei luni la Kiev şi că situaţia se apropie de un moment decisiv.

„Există o singură cale de urmat: Putin să facă un pas înapoi de pe marginea prăpastiei. Este vital ca NATO să manifeste unitate acum pentru a respinge comportamentul ameninţător al Rusiei”, a mai spus Liz Truss.

Totodată, ea a amintit că Marea Britanie s-a opus gazoductului Nord Stream 2 pe sub Marea Baltică.

„Europa trebuie să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti”, a subliniat aceasta, punctând că Londra se opune în continuare gazoductului Nord Stream 2 şi lucrează cu aliaţii şi partenerii săi pentru a evidenţia riscurile strategice ale acestui proiect.