„Nu poti vinde castraveti gradinarului”, spune o zicala. In Marea Britanie, cei mai buni cunoscatori ai situatiei companiilor din domeniul financiar sunt chiar angajatii din domeniul financiar. O parte a bancilor britanice si-au introdus intre criteriile pentru acordarea de imprumuturi si pe unul referitor la stabilitatea locului de munca. Astfel, angajatii din banci si din domeniul imobiliar intampina acum mari dificultati cand se afla in fata unui coleg de breasla caruia ii solicita un credit.

Desi pana mai ieri, a lucra in domeniul financiar era in Marea Britanie o dovada de stabilitate financiara, acum situatia s-a schimbat radical. Bancile se privesc intre ele cu scepticism, iar un angajat propriu nu mai este considerat un bun platnic care, pentru fidelitate, trebuie bonificat cu niste conditii mai relaxate de creditare, ci un solicitant cu un grad mare de risc. De asemenea, angajatii din domeniul imobiliar sunt priviti cu acelasi scepticism, pe motiv ca piata este in scadere si se asteapta concedieri masive. Nu conteaza daca este vorba despre agenti imobiliari, muncitori in constructii, angajati de la firmele care muta mobila sau dezvoltatori imobiliari.

Cel mai elocvent exemplu a venit din partea brokerului de credite Savills Private Finance care s-a vazut in postura de a refuza un angajat din domeniul bancar cu 140.000 lire pe an si care a incasat in ultimii trei ani bonusuri totale de 1,3 milioane lire, doar pe motivul ca lucreaza in domeniul bancar.