Cotidianul financial Nikkei a notat că producătorii auto se aşteaptă ca despăgubirile primite din partea autorităţilor britanice să acopere taxele vamale suplimentare de 10% ce vor fi impuse de UE pentru importurile de automobile ce provin din Marea Britanie, dacă aceasta va ieşi din Uniune fără un acord comercial post-Brexit.
„Îi îndemnăm pe negociatorii din Marea Britanie şi UE să lucreze în comun pentru un Brexit ordonat şi echilibrat, care va continua să încurajeze schimburile comerciale reciproc avantajoase”, a informat Nissan.
Ce spune premierul britanic
Premierul britanic Boris Johnson a declarat recent că nu ar dori ca perioada de tranziţie, care se încheie la finele anului, să se termine fără un acord comercial, dar a adăugat că Marea Britanie ar putea supravieţui şi în acest scenariu.
Cu toate acestea, articolul din Nikkei subliniază că un divorţ fără un acord comercial post-Brexit are implicaţii pentru companiile din întreaga lume care operează în Marea Britanie, inclusiv pentru cele din Japonia, a treia mare economie mondială.
Unde se află fabricile celor doi giganți auto
Grupul Toyota are o uzină la Derbyshire, centrul Angliei, şi produce aproximativ 8% din cele 1,52 milioane de autoturisme realizate în Marea Britanie în 2018. Grupul japonez produce de asemenea motoare la o altă uzină din Ţara Galilor.
La rândul său, Nissan are o uzină la Sunderland, nordul Angliei, unde lucrează 7.000 de oameni. Funcţionarea în continuare a acestei uzine ar deveni „nesustenabilă” dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord comercial, a avertizat Nissan încă din luna iunie.
Se lucrează la un acord comercial
UE și Regatul Unit lucrează la un acord comercial post-Brexit. Premierul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încearcă să rezolve divergențele.
Aceștia „au dat instrucţiuni negociatorilor şefi să lucreze intens astfel încât să încerce să rezolve divergenţele”, au indicat într-un comunicat comun cabinetul premierului britanic şi Comisia Europeană, scrie Agerpres.
„În ultimele săptămâni au fost realizate progrese, dar unele divergenţe semnificative persistă, nu doar în domeniul pescuitului, ci şi în termeni de reglementare şi de guvernanţă”, au continuat ei, precizând că cele două părţi „s-au pus de acord pentru a discuta în mod deschis despre acest subiect”.
Acest schimb de mesaje între Londra şi Bruxelles a intervenit a doua zi după cea de a noua sesiune de discuţii între negociatorul UE, Michel Barnier, şi omologul său britanic, David Frost, ultima prevăzută în acest stadiu.
Cele două părţi şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu puţinul timp rămas pentru a găsi un compromis înainte de 15 octombrie sau sfârşitul lunii, termene fixate respectiv de Boris Johnson şi UE pentru a face să intre în vigoare un potenţial acord comercial înainte de sfârşitul anului.
Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy