Marea Britanie: Campania guvernului bazată pe frică ne amenință libertatea

Sursă: INQUAM Photos, Melinda Nagy

Coronavirusul a făcut ravagii în Marea Britanie, însă cu toate acestea, țara s-a bucurat de o campanie de vaccinare anti-covid foarte eficientă. În ciuda acestui lucru, este foarte posibil ca Parlamentul britanic să decidă impunerea de noi restricții în următoarea jumătate de an.

Regatul Unit s-a bucurat de una dintre cele mai eficiente campanii de vaccinare din lume și acum mai toate persoanele vulnerabile sunt protejate și atunci, de ce ne mai este libertatea raționalizată și acum?

Atunci când parlamentul dezbate o chestiune atât de importantă precum prelungirea Legii Coronavirusului, cea care ne-ar putea restricționa libertățile încă șase luni, te-ai aștepta ca poziția guvernului să fie comunicată de către premier ori secretarul sănătății. Ieri însă, sarcina i-a revenit unui subordonat al secretarului sănătății, Edward Argar. A început cumva să-i fie rușine guvernului cu această lege?

Vocile critice spun că așa ar și trebui să-i fie. O mână de deputați au declarat că, dacă regulile pandemice au fost justificate într-o primă fază de necesitatea luptei cu o pandemie încă necunoscută, e bizar acum ca regulile să fie prelungite – poate chiar și înăsprite – tocmai când virusul bate în retragere, arată The Telegraph. 

La începutul anului Matt Hancock [secretarul (ministrul) sănătății și asistenței sociale – n.trad.] declara că, odată ce persoanele vulnerabile vor fi fost imunizate, „acela va fi momentul în care vom putea începe să ridicăm, cu grijă, restricțiile”. La acea dată, când i s-a pus în vedere că în respectivul punct majoritatea populației tot nu va fi protejată, el a răspuns: „Strigați [pentru] libertate”.

Regatul Unit s-a bucurat de una dintre cele mai eficiente campanii de vaccinare din lume și acum mai toate persoanele vulnerabile sunt protejate – și atunci, de ce ne mai este libertatea raționalizată și acum? Până și logica vaccinării a fost acum întoarsă pe dos – e invocată nu pentru a ne elibera, ci pentru a se introduce o nouă arhitectură de control, prin intermediul unor măsuri discutabile cum ar fi pașapoartele de vaccinare.

Vocile opoziției sunt puține

Ideea că crâșmele, de pildă, ar trebui să verifice starea de sănătate a clienților lor ar trebui examinată mult mai îndeaproape. Dacă ar fi să se elibereze pașapoarte înainte ca întreaga populație adultă să fi avut ocazia să se vaccineze, ar fi profund nedrept pentru tineretul care a sacrificat atât de mult în cursul acestei pandemii pentru a-i proteja pe cei vulnerabili. Pe de altă parte, dacă pașapoartele ar fi introduse după ce toți adulții vor fi avut șansa să se vaccineze, cum a propus și Boris Johnson, acest fapt tot ar crea un segment de cetățeni de clasa a doua și ar transforma firmele în puncte de control.

Din nefericire, dezbaterea cu privire la libertățile civice este extrem de restrânsă. Vocile opoziției sunt puține; laburiștii trag care încotro (viziunea solomonică a lui Sir Keir Starmer [șeful Partidului Laburist – n.trad.] în privința vaccinării obligatorii pentru cadrele medicale este aceea că există „argumente de ambele părți”). Iar o campanie bazată pe frică i-a convins pe mulți britanici că riscurile pandemice surclasează de departe argumentele în favoarea libertății, chiar și în condițiile în care efectele persistenței interdicțiilor sunt oricum numai abstracte nu.

Dar chiar și dacă publicul ar fi într-adevăr de acord cu prelungirea acestei legislații draconice, nu înseamnă că ea este și justificată. Democrația liberală nu înseamnă să te asiguri că majoritatea se simte în siguranță.

Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy