Pentru a acoperi acest deficit, Londra ar putea fi nevoită să recurgă la angajarea de experţi străini deoarece se pregăteşte pentru mai mulţi ani de negocieri cu principalii parteneri comerciali din Europa şi unele din cele mai mari economii ale lumii. De asemenea, Guvernul britanic încearcă să îi reangajeze pe foştii funcţionari publici care sunt familiarizaţi cu complexitatea unor acorduri comerciale de liber schimb.
În condiţiile în care Comisia Europeană negociază acordurile comerciale în numele statelor membre UE, Marea Britanie nu mai are proprii săi negociatori de la aderarea la blocul comunitar în anul 1973, astfel că lipsa specialiştilor în acest domeniu reprezintă o problemă prioritară pentru noul premier Theresa May.
"Nu văd niciun motiv pentru care să nu putem angaja persoane care nu sunt cetăţeni britanici dacă sunt cei mai buni specialişti. Desigur că nu vrem să angajăm un cetăţean al unei alte ţări care să negocieze un acord comercial cu acea ţară. Însă ţinând cont de această excepţie, sper că vom putea pune la punct o echipă care să includă cei mai buni specialişti de oriunde", a declarat marţi ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.
Ministerul britanic al Afacerilor, care în prezent are aproximativ 40 de specialişti în domeniul comerţului, vrea să ajungă la 300 de experţi până la finele lui 2016, a declarat săptămâna trecută ministrul Sajid Javid înainte de debutul discuţiilor preliminare pentru un acord comercial cu India. Doar câţiva din cei 55 de oficiali britanici care lucrează la Departamentul pentru comerţ al Comisiei Europene au experienţă în domeniul negocierilor, oferind o bază de recrutare limitată dar una care ar putea fi folosită de Guvernul de la Londra.
Un diplomat de la Bruxelles care reprezintă o ţară non-europeană a declarat pentru Reuters că Guvernul său a fost contactat de oficiali britanici care căutau specialişti în negocieri. "Însă căutau ceva de ordinul a 300 de persoane. Nu avem cum să îi ajutăm. Va mai dura ceva timp până când îşi vor pune la punct echipa de experţi", a precizat diplomatul.
De asemenea, Marea Britanie va fi nevoită să formeze sau să găsească personal pentru un nou organism care să investigheze posibilele cazuri de dumping de bunuri pe piaţa sa internă, o disciplină separată şi complexă în domeniul comerţului internaţional, subliniază Stephen Adams, partner la firma de consultanţă Global Counsel.
Noul premier britanic Theresa May a declarat că nu va demara procesul de ieşire a Marii Britanii din UE în cursul acestui an, proces care ar urma să se întindă pe o perioadă de doi ani. În plus, deocamdată nu este clar dacă UE va fi de acord să demareze negocierile pentru un nou acord comercial cu Marea Britanie înainte de finalizarea procedurilor pentru ieşirea din UE a ţării. La rândul lor, ţările din afara UE nu vor sta la masa negocierilor cu Marea Britanie pentru un nou acord comercial înainte ca Londra să ajungă la un acord cu UE, astfel că Marea Britanie se confruntă cu perspectiva unor negocieri care să se întindă pe mai mulţi ani.
AGERPRES