Presa din Marea Britanie a publicat o informația falsă referitoare la Rusia. Mai exact, potrivit surselor citate, este vorba despre știrea conform căreia serviciile ruse de informații ar fi furat de la AstraZeneca formula vaccinului dezvoltat de această companii pentru a crea ”Sputnik V”.

Ulterior însă, Marea Britanie și-a asumat informația și a cerut scuze public Rusiei. Totodată, autoritățile britanice au publicat comentariul oficial al Fondului pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI) care a investit în dezvoltarea vaccinului rusesc, scrie agenția Lenta.ru.

”Ca răspuns la fake-news-urile publicate de ziarul britanic The Sun, RFPI a emis o declarație oficială care respinge informațiile absurde ale presei britanice potrivit cărora vaccinul rusesc ”Sputnik V” s-ar baza pe studiile efectuate pentru dezvoltarea vaccinului realizat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca”, se arată în articol.

În același timp sursa citată mai precizează că prima publicație care a eliminat fake-ul a fost tabloidul Daily Express, care la rândul lui și-a certu scuze Rusiei. Totodată, angajații cotidianului au recunoscut că au lansat o informație falsă.

Marea Britanie cere scuze Rusiei

Articolul a fost corectat inclusiv de autorii materialului original, apărut în The Sun, adăugându-se, în articol, și comentariul oficial al RFPI. Amintim faptul că situația nu este una singulară. Fondul a catalogat drept fake și minciună sfruntată articolul din tabloidul The Sun despre Rusia care ar fi furat formula vaccinului AstraZeneca. În același timp, specialiștii au indicat faptul că materialul nu face referire la nici o sursă concretă.

Amintim faptul că în cursul anului trecut Rusia a mai primit astfel de acuzații. Președintele Vladimir Putin a fost acuzat că finanțează hackeri pentru a fura formule ale vaccinurilor anti-coronavirus.

Atunci, spionii britanici spuneau atunci că sunt „peste 95% siguri” de aceste informații și că hackerii ruși au țintit organizații din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada care se ocupau de dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Totodată, cercetători ruși au propus la un momentdat combinarea vaccinului AstraZeneca cu vaccinul Sputnik.

„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, declarau, în noiembrie 2020, dezvoltatorii vaccinului rusesc într-o postare publicată pe Twitter.

De menționat este faptul că vaccinul rusesc anti-covid  Sputnik V a fost primul ser  anti-coronavirus din lume care a fost omologat de o țară, în august 2020.