Publicul britanic este contrariat de faptul ca cetateni ai altor state, care nici macar nu vorbesc limba engleza, primesc pasaport britanic. Problema nu este acesti oameni pot face infractiuni in alte tari si vor fi prezentati presei ca fiind britanici (comparativ cu noi, englezii nu au complexul imaginii tarii peste hotare), ci sumele pe care statul le cheltuie cu traducatorii. Prin statul britanic, se intelege suma de contribuabili care platesc din veniturile lor taxe si impozite. Acesti contribuabili au aflat ca anul trecut traducatorii care au participat la eliberarea de noi pasapoarte au fost platiti in total in 2006 cu 3.000 de lire, iar in 2007 suma a crescut 117.000 lire anual.

Scandalul este ca unii dintre solicitanti au trecut si testul de limba pentru obtinerea cetateniei, dar nu au fost capabili sa raspunda, in limba engleza, la intrebarea „La ce adresa ati locuit inainte?”. Matthew Elliott, presedintele Aliantei Contribuabililor Britanici spune ca „aceste sume reprezinta risipa pe care Serviciul Pasapoarte o face cu banii publici”. Raspunsul oficiailor guvernamentali a fost acela ca traducatorii sunt necesari deoarece o parte a dialogului cu solicitantul ar include fraze si expresii care nu sunt stapanite de un om care are doar notiuni de baza ale limbii engleze.

Speculand potentialul electoral, Partidul Laburist propune o lege prin care strainii trebuie sa „isi castige” dreptul de a obtine cetatenia britanica. Mai exact, sa cunoasca bine limba engleza si sa respecte legile britanice; cei care ajuta comunitatea in care traiesc (fara sa se specifice clar e inseamna acest lucru) vor obtine mai repede cetatenia. Conform legii noi, un strain ce comite o infractiune ar fi deportat automat, iar micile contraventii i-ar amana dobandirea cetateniei cu pana la trei ani. Legislatia de acum a fost creata in 1971 si nu include aceste idei. Potrivit ministrului de Interne Jacqui Smith, ” in ultimele luni am tot auzit mesaje de la cetateni care ne spun ca solicitantii de cetatenie trebuie sa vorbeasca limba engleza, sa munceasca din greu si sa isi castige dreptul de a locui aici”. Vocea poporului la care se refera doamna ministru este un sondaj din care a rezultata ca 70% dintre britanici vor ca imigrantii sa isi castige dreptul de a locui in Regatul Unit, 83% considera ca este absolut necesar la acestia sa cunoasca limba engleza iar 69% considera ca trebuie penalizati sever daca incalca legile britanice.

Pentru a nu ii descuraja pe  straini, ministrul Frontierelor si al Imigratiei, Liam Byrne a precizat ca „Marea Britanie nu este xenofoba, noi suntem un popor primitor si tolerant, dar ne asteptam de la imigranti sa inteleaga regulile inainte de a veni sa locuiasac printre noi”. El nu a exclus ideea implementarii unui sistem de selectare a imigrantilor, „precum cel care a funcionat foarte bine in Australia”.

Sursa: Daily Star