Marea Britanie: Creştere cu 0,5% a PIB în trimestrul 3

Marea Britanie: Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în trimestrul al treilea al acestui an, peste aşteptări, conform unei analize preliminare difuzate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), citată de agenţia EFE.

Creşterea economic din Marea Britanie a intervenit după votul în favoarea Brexit-ului de la Referendumul din 23 iunie,

Creşterea în perioada iulie-septembrie este sub cea din trimestrul anterior, care a fost de 0,7%, dar depăşeşte aşteptările analiştilor, care prognozaseră o creştere de 0,3%. 

Creşterea PIB în aceste ultime trei luni s-a datorat unor rezultate bune în sectorul serviciilor, în special al celor financiare, motor al economiei britanice, a menţionat ONS.

Piaţa forţei de muncă din Marea Britanie a fost puţin afectată de votul privind ieşirea ţării din UE (Brexit), datele oficiale arătând că rata şomajului s-a menţinut la un nivel scăzut, dar ritmul de creştere a salariilor a încetinit, transmite Reuters.

Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunţat că rata şomajului s-a menţinut la 4,9% în perioada iunie – august 2016, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai redus nivel din ultimii 11 ani. Numărul şomerilor în Regatul Unit a crescut cu 10.000, la 1,66 milioane, a anunţat ONS. Este prima creştere din perioada decembrie 2015 – februarie 2016.

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a crescut cu 106.000.

De asemenea, numărul persoanelor care au solicitat în septembrie indemnizaţie de şomaj a crescut cu 700, la 776.400, iar numărul posturilor de muncă vacante în perioada iulie – septembrie 2016 a scăzut la 749.000, de la 750.000 perioada aprilie – iunie 2016.

"Aceste statistici arată că numărul de angajaţi a continuat să crească după vacanţa de vară şi numărul posturilor de muncă vacante rămâne la un nivel ridicat, datele sugerând că în continuare există încredere în economie", a declarat Nick Palmer, statistician al ONS.

Câştigurile, incluzând bonusurile, au urcat cu 2,3% în perioada iunie – august 2016, încetinind faţă de avansul de 2,4% înregistrat în mai – iulie 2016. Economiştii se aşteptau la o creştere de 2,3%. Excluzând bonusurile, rata anuală de creştere a salariilor a fost de 2,3%, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 2,1%.

Inflaţia a urcat în septembrie la 0,9% şi ar urma să ajungă aproape de 3% până la sfârşitul anului, din cauza deprecierii lirei sterline, ceea ce va afecta puterea de cumpărare. Anul acesta, lira sterlină s-a depreciat cu 19% faţă de dolar şi cu aproximativ 16% faţă de euro, reflectând temerile investitorilor privind efectele negative economice şi financiare ale votului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

AGERPRES