Guvernul britanic este pregătit să înăsprească legislaţia referitoare la remunerarea salariaţilor băncilor dacă instituţiile de credit continuă să încurajeze prin bonusuri afacerile cu risc ridicat, a declarat ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Alistar Darling, citat de Sunday Times. "Dacă va trebui să schimbăm legea şi să jucăm mai dur, putem face acest lucru. Publicul este îngrijorat, pe bună dreptate, deoarece mai multe din aceste bănci (care acordă bonusuri sala
Guvernul britanic este pregătit să înăsprească legislaţia referitoare la remunerarea salariaţilor băncilor dacă instituţiile de credit continuă să încurajeze prin bonusuri afacerile cu risc ridicat, a declarat ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Alistar Darling, citat de Sunday Times.
„Dacă va trebui să schimbăm legea şi să jucăm mai dur, putem face acest lucru. Publicul este îngrijorat, pe bună dreptate, deoarece mai multe din aceste bănci (care acordă bonusuri salariaţilor la asumarea de riscuri ridicate – n.r.) au fost ajutate cu bani de la buget, ca de altfel întregul sistem bancar”, a afirmat Darling.
Noile reguli vor acoperi întregul sistem bancar, şi nu doar băncile sprijinite de stat.
Autorităţile britanice au naţionalizat Northern Rock şi Bradford & Bingley şi au cumpărat o parte importantă din capitalul Royal Bank of Scotland şi Lloyds pentru a salva băncile, afectate de criza financiară internaţională.
Instituţiilor de credit nu le mai trebuie permis un comportament riscant
Premierul Gordon Brown a supravegheat aplicarea unor măsuri fără precedent pentru a consolida sistemul financiar, punând în joc 1,3 miliarde lire sterline din fonduri de la buget.
Darling, pentru a tempera furia populaţiei legată de remuneraţia mare de care beneficiază salariaţii băncilor în perioada celei mai dificile crize economice de după al Doilea Război Mondial, a declarat că instituţiilor de credit nu le mai trebuie permis un comportament riscant.
„Îmi este foarte clar că o parte din problemele curente îşi au originea în politica de a motiva financiar traderii să se implice în afaceri riscante pe care nici ei, nici cei ce i-au supravegheat, nu le-au înţeles pe deplin”, a spus oficialul.
Asociaţia Bancherilor Britanici consideră că reglementările din Marea Britanie referitoare la remunerarea angajaţilor băncilor sunt printre cele mai aspre din lume.
SURSA: Mediafax