Industria cere guvernului să intervină, avertizând că situația „pare destul de gravă în primăvară”, scrie The Guardian.
„Prețurile interne ale energiei vor crește cu 45% până la 50% în primăvară”, a avertizat Emma Pinchbeck, directorul executiv al companiei Energy UK. ”În primăvară lucrurile vor fi mai grave. Aceasta este o problemă la nivelul întregului sistem. Solicităm Trezoreriei din Regatul Unit să intervină, așa cum au făcut alții în Europa”, a spus Pinchbeck.
În timp ce prețurile cu ridicata continuă să crească vertiginos, guvernul britanic a decis că va menține actualul nivel de plafonare a prețurilor, care se ridică la un nivel de 1.277 de lire sterline pe lună în cazul unui consumator casnic.
Situația se va schimba de la 1 aprilie
Situația se va schimba de la 1 aprilie, când autoritatea de reglementare, Ofgem, va crește semnificativ plafonările, ceea ce va duce la creșterea semnificativă a facturilor consumatorilor. „Avem prețuri record la gaz în Europa din septembrie și în ultimele două săptămâni prețurile au crescut din nou și sunt la niveluri cu care, sincer, nu ne-am confruntat în industrie”, a spus Pinchbeck.
O cincime din factura la energie a consumatorilor se află sub controlul furnizorilor
Pinchbeck a spus că doar aproximativ o cincime din factura la energie a consumatorilor din Marea Britanie se află sub controlul furnizorilor.
Guvernul stabilește alte costuri, cum ar fi TVA-ul și taxele pentru energia verde, care ar putea fi reduse pentru a ajuta clienții casnici.
„Multe alte guverne din Europa au redus taxele sau TVA-ul. În Marea Britanie, acest lucru ar duce la o economisire în jur de 90 de lire sterline per client”, afirmă Pinchbeck.
Aproximativ 20 din cele 27 de state UE au anunţat diverse forme de compensare a preţurilor crescute la energie. Comisia Europeană pleacă de la premisa că preţurile vor rămâne mari pe durata iernii şi vor începe să se reducă treptat începând din aprilie 2022.
Comisara Kadri Simson a cerut statelor membre să-şi reducă impozitul pe energie. În acest scop ar putea fi folosite cele 10,9 miliarde de euro pe care statele UE le-au primit suplimentar în primele nouă luni ale anului din comerţul cu certificate de emisiuni.