Marea Britanie interzice produsele de origine animală din UE

Guvernul britanic a anunțat că, începând din această lună, călătorii care sosesc din țări membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea introduce carne sau produse lactate în Marea Britanie. Măsura vine după ce mai multe focare de febră aftoasă au fost confirmate în Germania, Ungaria, Slovacia și Austria.

Autoritățile britanice avertizează că produsele interzise vor fi confiscate și distruse la frontieră, potrivit Politico.

Măsura nu se aplică Irlandei de Nord, Jersey, Guernsey sau Insulei Man. Deși boala nu afectează oamenii, este extrem de contagioasă pentru animale și poate provoca pierderi uriașe în sectorul agricol.

Oficialii britanici vor măsuri ferme pentru protecția fermierilor

Ministrul Agriculturii din Marea Britanie, David Zeichner, a declarat că autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru protejarea fermierilor britanici și a securității alimentare.

„Acest guvern va face tot ce este necesar pentru a proteja fermierii britanici de febra aftoasă. De aceea, întărim în continuare măsurile de protecție, introducând restricții asupra importurilor personale de carne și lactate pentru a preveni răspândirea bolii și pentru a proteja securitatea alimentară a Marii Britanii”, a spus acesta.

Președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, Tom Bradshaw, a subliniat importanța unor controale mai stricte la frontieră, mai ales în contextul în care sursa exactă a focarelor nu este încă identificată în unele regiuni europene. El a cerut guvernului să informeze pasagerii cu privire la noile reguli și să asigure resursele necesare pentru a preveni introducerea ilegală de produse.

Bradshaw a propus și crearea unui plan interguvernamental de biosecuritate, cu finanțare publică, care să ofere un cadru legislativ permanent pentru măsuri de prevenție.

vaci
SURSA FOTO: Dreamstime

România activează mecanismele de urgență sanitar-veterinară

În urma evoluției negative a focarelor din Europa, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat vineri activarea planului național de urgență.

„Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, şase în Slovacia, precum şi un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional”, se menționează în comunicatul ANSVSA.

Pachet de măsuri naționale pentru prevenirea bolii

Pe 11 aprilie 2025, s-a convocat o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB). Potrivit Deciziei nr. 2 a CNCB, adoptată în baza legislației privind gestionarea situațiilor de urgență sanitar-veterinare, au fost stabilite următoarele măsuri:

  • Interzicerea transporturilor de animale vii, furaje, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria către România.

  • Blocarea importurilor din zonele afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și subproduse animale provenite de la biungulate.

  • Stabilirea de puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea ANSVSA și a structurilor MAI.

  • Inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, inclusiv prelevare de probe.

  • Intensificarea măsurilor de biosecuritate în ferme și pe mijloacele de transport

Decizia prevede și o distribuție clară a responsabilităților între instituții, precum ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria, Poliția Locală.

România dorește să evite orice risc care ar putea afecta sănătatea animalelor sau exporturile de produse de origine animală, în special într-un context european deja tensionat din punct de vedere sanitar.