Decizia de a privatiza GIB vine la o săptămână după ce autorităţile de la Londra au anunţat că nu vor mai acorda noi subvenţii pentru parcurile eoliene onshore, cu un an mai devreme decât se preconiza anterior.

Ministru britanic al afacerilor, Sajid Javid, a apreciat că privatizarea GIB va da băncii o libertate mai mare pentru a se împrumuta şi de asemenea va elimina restricţiile impuse de reglementările Uniunii Europene cu privire la acordarea de ajutoare de stat, ceea ceva permite băncii să atragă mai mult capital.

'GIB a demonstrat că investiţia în tehnologiile verzi poate fi rentabilă. Provocarea este acum să construim pe acest succes', a declarat Sajid Javid. 'De aceea acum putem să începem să explorăm diferite opţiuni pentru a trece banca în sectorul privat şi a-i permite să aibă acces la rezerve mai mari de capital', a adăugat Sajid Javid.

De la crearea sa la finele lui 2012, GIB a investit două miliarde de lire sterline (trei miliarde de dolari) în 50 de proiecte în valoare de peste opt miliarde de lire sterline variind de la instalaţii pentru tratarea deşeurilor menajere la parcuri eoliene offshore. În raportul său anual publicat joi, GIB a informat că a început să opereze profitabil în exerciţiul financiar care tocmai s-a încheiat, realizând un profit înainte de taxe de trei milioane de lire sterline în a doua jumătate a anului fiscal şi un profit de 100.000 de lire sterline pentru întregul an fiscal.

Guvernul britanic vrea să utilizeze banii rezultaţi din privatizarea GIB pentru a reduce datoria publică. Investitorii potenţiali vor fi invitaţi la negocieri de guvern şi conducerea băncii. Detaliile şi calendarul unei eventuale tranzacţii vor fi dezvăluite după aceste discuţii.

SURSA: Agerpres