Marea Britanie nu este pregătită pentru a face față secetei, spun experții. Izvorul râului Tamisa aproape a secat

Așadar, luna iulie a acestui an a fost cea mai secetoasă pentru Marea Britanie din 1935 încoace, media precipitațiilor, de 23,1 milimetri, reprezentând doar 35% din media lunii, arată informațiile publicate de biroul britanic de meteorologie Met Office.

De asemenea, a fost înregistrată cea mai secetoasă lună iulie din toate timpurile în unele părți ale țării, scrie reuters.com

Amintim că Râul Tamisa se întinde pe o lungime de 356 de kilometri de-a lungul sudului Angliei, din Gloucestershire, în vest, prin inima Londrei, înainte de a se vărsa în mare la Essex, în est.

Izvorul natural care alimentează râul scade în majoritatea verilor

Totuși, albia uscată ajunge în acest an mult mai departe în aval decât în anii precedenți, potrivit observațiilor experților.

„În mod normal, Tamisa ar fi la izvorul său la aproximativ 15 kilometri în amonte. Este foarte, foarte puțin adâncă aici… dar nu trebuie să mergi mult mai departe în sus pe această bucățică a Tamisei pentru a te afla pe pământ uscat. Și, într-adevăr, acesta este un teren care ar trebui să fie încă umed și ar trebui să fie mereu umed”, a declarat Alisdair Naull, un ofițer de la Rivers Trust.

Naull a mai spus că apa mai puțin adâncă și mai caldă conține mai puțin oxigen, de care peștii au nevoie pentru a se supraviețui.

Seceta din Europa poate fi considerată cea mai gravă din ultimii 500 de ani

Seceta care pârjolit o mare parte din Uniunea Europeană va fi cea mai gravă înregistrată din secolul al XVI-lea, a avertizat un cercetător de la serviciul pentru secetă al Comisiei Europene (CE).

„În acest moment… acest an pare a fi cel mai rău” an din ultimii 500 de ani, deși o analiză completă va trebui realizată retrospectiv, a spus Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al CE, care compilează date pentru Observatorul European al Secetei.

„Nu am analizat pe deplin evenimentul, dar pe baza experienței mele cred că seceta din acest an poate fi chiar mai gravă decât cea din ​​2018”, a spus el, răspunzând la o întrebare a Sky News, în timpul unui briefing.

„Anul 2018 a fost atât de extrem încât, privind înapoi la o listă a ultimilor 500 de ani, nu au existat alte evenimente similare”, din cauza suprapunerii de vreme caldă și uscată, a explicat Toreti, care a publicat un studiu despre istoria secetelor, la un an după eveniment, acum patru ani.