Autoritatile britanice vor sa schimbe regulile jocului si anunta ca vor impune o politica mult mai dura pentru emigranti. In urma implementarii noului program, emigrantii au doua variante: ori trec prin intreg procesul de obtinere a cetateniei, ori parasesc tara, se arata in declaratia oficialilor din Albion.

Secretarul de Stat Jacqui Smith a declarat ca va pune capat situatiei ambigue in care un imigrant „se afla in doua luntrii, adica traiesc in Marea Britanie , dar nu se adapteaza modului de viata britanic”.

Chiar si cei foarte bogati (o aluzie la oligarhii rusi, care transforma Londra in noul cartier general), persoane care in mod normal nu prea „servesc” toate etapele obtinerii rezidentei sau cetateniei britanice, vor trebui sa respecte toti pasii acordarii cetateniei.

„Nu mai merge asa. Si in Marea Britanie si in afara ei. Ori te supui procesului de obtinere a cetateniei, ori simplu – pleci” a declarat Jacqui Smith.

Obtinerea cetateniei britanice va dura cel putin sase ani, deja cu un an in plus fata de regula veche a jocului. Se introduce un an de „cetatenie probatorie”, un fel de test-drive prin care autoritatile britanice se pot convinge daca meriti sau nu sa te numesti britanic cu buletinul in buzunar. Stati asa, ca nu este tot. In anul de „proba”, emigrantul trebuie sa se implice in activitati comunitare, printre care donatii catre societati de binefacere, voluntariat, sa conduca un grup sau echipa sportiva si sa participe la activitati si programe extrascolare. Daca nu participa la aceste programe, perioada de proba se extinde la 3 ani, pe langa cei 5.

Din fericire, regulile „cetateniei probatorii” nu se aplica cetatenilor europeni, inclusiv est-europenii care au aderat recent la Uniunea Europeana.

De asemenea, pentru casatorii mixte intre un cetatean britanic si un emigrant vor fi introduse teste de limba engleza.

Data: 21 februarie 2008

Sursa: AP