Cum va fi realizat studiul BrainHOPE, finanţat de Federaţia Engleză de Fotbal şi FIFA?
Studiul BrainHOPE va avea la bază studiul medical FIELD din 2019, ce a demonstrat faptul că riscul de demenţă şi tulburări asociate a fost de trei ori şi jumătate mai mare în rândul foştilor jucători profesionişti de fotbal decât în rândul populaţiei obişnuite.
BrainHOPE, studiu medical finanţat de Federaţia Engleză de Fotbal (FA) şi FIFA, va folosi o serie de teste de laborator pentru a compara sănătatea creierului foştilor fotbaliști cu vârste cuprinse între 40 ani şi 59 ani cu creierul populaţiei obișnuite pentru a găsi noi metode eficiente de a reduce riscul apariției demenței în rândul sportivilor profesioniști.
„Acesta este un studiu incredibil de important şi noi suntem recunoscători FA şi FIFA pentru susţinerea lor în continuarea muncii noastre”, a declarat profesorul britanic Willie Stewart, de la Universitatea din Glasgow, potrivit agenției de presă Reuters.
Studiul FIELD din 2019, coordonat de Willie Stewart, a comparat înregistrările medicale a 7.676 de foşti fotbalişti profesionişti scoţieni născuţi între 1900 şi 1976 cu 23.000 de indivizi din populaţia generală.
Studiul FIELD a fost lansat după ce au apărut în spațiul public o serie de declarații potrivit cărora fostul jucător de fotbal al lui West Bromwich, atacantul Jeff Astle, a murit în urma unui traumatism cranian repetat.
Câţiva componenţi ai echipei de fotbal din Anglia, precum Jack Charlton şi Nobby Stiles, au murit după ce au suferit de probleme medicale la nivelul creierului despre care se crede că sunt strâns legate de lovirea repetată a mingii cu capul.
În 2021, FA, Premier League, Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti şi Asociaţia Antrenorilor din Marea Britanie au introdus un ghid special care recomandă fotbaliștilor să facă maximum zece lovituri de cap cu „forţă mai mare” în timpul antrenamentelor săptămânale de fotbal.
Ce este demența?
Demența reprezintă un grup de simptome specifice ce afectează grav memoria, raționamentul, gândirea și comportamentul oamenilor. Printre semnele timpurii ale demenței se regăsesc:
- uitarea frecventă a datelor importante și evenimentelor recente;
- repetarea informațiilor;
- confuzia;
- problemele de exprimare verbală;
- schimbări bruște în starea de comportament;
- apatie;
- pierderea interesului pentru pasiunile obișnuite.
Care sunt principalele simptome ale demenței?
Există o serie de simptome specifice demenței, precum:
- agravarea tulburărilor de memorie;
- dificultăți în întreținerea unui dialog activ;
- neglijarea igienei personale;
- dificultăți în efectuarea unor activități simple;
- pierderea echilibrului fizic;
- căzături frecvente;
- schimbări bruște ale rutinei de noapte;
- inabilitatea de a găsi soluții rapide la probleme obișnuite;
- frustrare nejustificată;
- agitație;
- stare de confuzie;
- stare de dezorientare;
- halucinații.