Totodată, britanicii au condamnat violențele autorităților de la Minsk împotriva protestatarilor pașnici. În același timp, Uniunea Europeană pregătește sancțiuni și, la fel ca Statele Unite, a criticat lipsa de corectitudine a alegerilor.
Și autoritățile britanice cer, de asemenea, o anchetă urgentă și independentă privind scrutinul prezidențial din Belarus.
„Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, califică alegerile prezidențiale din Belarus ca fiind frauduloase. Alegerile desfășurate în 9 august s-au încheiat, potrivit autorităților din Belarus, cu victoria lui Aleksandr Lukaşenko care se află la putere de 26 de ani și care ar fi obținut un nou mandat, cu 80% din voturi. Guvernul Marii Britanii nu va recunoaște însă rezultatele acestor alegeri și solicită o anchetă privind scrutinul.
E nevoie de o anchetă independentă
Ancheta, cer autoritățile britanice, ar trebui să fie efectuată de OSCE – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Într-un comunicat de presă, ministrul britanic de externe spune: „Lumea a privit cu groază la violențele autorităților din Belarus de suprimare a protestelor pașnice ce au urmat alegerilor frauduloase. Cerem urgent o anchetă independentă, prin OSCE, privind neregulile care au dus la rezultatele acestor alegeri și represiunile urâte ce au urmat”.
Uniunea Europeană a adoptat o poziție similară săptămâna trecută; miniștrii de externe din cele 27 de state membre au decis impunerea de sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus, responsabili de ceea ce Uniunea Europeană a calificat violența, represiunea și falsificarea rezultatelor alegerilor”, informează Rador
Miercuri, liderii UE vor discuta despre situația din Belarus, iar guvernul german a declarat că suplimentarea sancțiunilor depinde de atitudinea autorităților de la Minsk față de protestatari, relatează Reuters.