Surse: Pur și simplu nu se gândesc deloc la Regatul Unit

O schimbare guvernamentală va fi salutată, dar influența profundă a conservatorilor în negocierile pentru Brexit, alături de noile priorități generate de războiul din Ucraina și ascensiunea extremiștilor de dreapta, vor conta mult în deciziile liderilor de la Bruxelles.

O sursă apropiată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că nu este vorba despre oameni care ar avea opinii pozitive sau negative despre Regatul Unit. Mai degrabă, nu se gândesc deloc la Regatul Unit.

„Nu este că oamenii se gândesc la lucruri bune sau la lucruri rele despre Regatul Unit. Pur și simplu nu se gândesc deloc la Regatul Unit”, a spus o sursă apropiată președintelui CE.

„Nu există dorință de renegociere a Brexit în capitalele europene”, a avertizat  o altă sursă.

Sursa respectivă a afirmat că oamenii pur și simplu nu se gândesc la Marea Britanie și că redeschiderea discuțiilor despre Brexit ar implica un consum considerabil de capital politic și resurse la Bruxelles, având în vedere cele două conflicte în desfășurare.

„Pur și simplu oamenii nu se gândesc la Marea Britanie. Avem două războaie în desfășurare – redeschiderea discuțiilor despre Brexit ar necesita mult capital politic și multe resurse aici, la Bruxelles”, a spus sursa respectivă.

Profesor de politică: Primul lucru pe care trebuie să ne gândim este că nu suntem o prioritate

Surse de rang înalt din Comisie au declarat că Regatul Unit va trebui să ofere ceva semnificativ în schimbul unor posibile concesii pentru consolidarea relațiilor cu UE.

Un diplomat de rang înalt de la Bruxelles a menționat că, dacă li se va cere să facă un cadou Regatului Unit, întrebarea va fi ce primesc în schimb, iar oamenii se vor întreba dacă merită efortul.

Liderul laburist Keir Starmer a exclus aderarea la uniunea vamală sau la piața unică, afirmând că ar aduce „tulburări”, dar a exprimat dorința de a îmbunătăți relațiile în domeniile comerțului, cercetării și dezvoltării, apărării și securității, și educației.

Prețul carbonului și realinierea costisitoare a reglementărilor pentru substanțele chimice sunt probabil să fie pe lista de dorințe a viitorului guvern laburist.

CO2, carbon
SURSA FOTO: Dreamstime

De asemenea, ar încerca să redeschidă discuțiile pentru un nou acord care ar putea elimina multe dintre controalele asupra produselor alimentare și agricole exportate în UE, deși un membru al guvernului britanic a avertizat că acest lucru ar putea să nu fie la fel de atractiv pentru Bruxelles pe cât își imaginează Londra.

Anand Menon, profesor de politică europeană la King’s College London și director al think tank-ului „UK in a Changing Europe”, observă, de asemenea, o deconectare între percepțiile unor muncitori și realitatea din Europa în 2024

„Primul lucru pe care trebuie să ne gândim este că nu suntem o prioritate. Trebuie să le oferim ceva pe care multe state europene doresc”, a transmis Anand Menon.

Candidatul laburist pentru funcția de ministru al finanțelor va avea două opțiuni

Politico a raportat că anumite fracțiuni ale guvernului laburist „din umbră” intenționează să îmbunătățească relațiile Regatului Unit cu Uniunea Europeană, în special în domeniul comercial. Rachel Reeves, candidatul laburist pentru funcția de ministru al finanțelor, va avea două opțiuni: să negocieze o relație favorabilă cu UE prin diplomație sau să continue discuțiile bilaterale cu statele membre prietenoase.

Cu toate acestea, blocul european a demonstrat o unitate remarcabilă în a respinge tentativele britanice de a renegocia relațiile comerciale, având în vedere că tratatul negociat de Boris Johnson nu include serviciile financiare.

Londra rămâne izolată de piețele europene la ani după Brexit, deși speră ca alegerile viitoare să aducă îmbunătățiri.

Totuși, este puțin probabil ca situația să se schimbe rapid pentru capitala britanică.

Blocul european tinde spre un protecționism accentuat

Politicile actuale și dinamica de la Bruxelles ar putea să nu fie tocmai favorabile pentru Rachel Reeves și laburiști.

Blocul european tinde spre un protecționism accentuat, încercând să-și reconstruiască piețele financiare și să impună bariere pentru a proteja electoratul tot mai atras de populism și extremism de dreapta.

În domeniul serviciilor financiare, unde Londra speră să obțină concesii, Comisia Europeană deține controlul și decide unde permite accesul britanicilor.

Reeves ar putea, prin abordări lente și constante, să asigure un progres limitat, deschizând calea pentru o renegociere mai amplă în viitor.

O altă posibilitate ar fi să exploateze tensiunile din interiorul UE, în special opoziția față de inițiativele Franței de consolidare a piețelor de capital.

Franța a amenințat că va merge înainte cu un grup mai mic de țări dacă nu obține consensul.

Marea Britanie ar putea să profite de aceste diviziuni, abordând țările nemulțumite de inițiativele franceze. Pentru anumite state, legăturile mai strânse cu Regatul Unit ar putea fi benefice, aducând noi investiții fără a forța relocarea companiilor.