Marea Britanie nu va cere populației să facă economie la energie: Nu este treaba noastră

Marea Britanie

SURSA FOTO: Dreamstime

Marea Britanie nu va îndemna populația să facă economie la energie. Guvernul de la Londra transmite că nu poate sugera acest lucru populației și spune că nu se așteaptă la întreruperi în furnizarea de energie.

Guvernul britanic nu le cere locuitorilor să folosească mai puţină energie, a declarat vineri ministrul pentru climă, Graham Stuart, după ce compania de gaze şi electricitate National Grid a avertizat că gospodăriile şi firmele s-ar putea confrunta la iarnă cu întreruperi planificate de curent electric de câte trei ore.

Guvernul nu va cere populației să economisească

„Facem planuri pentru toate eventualităţile şi publicul trebuie să fie încrezător că avem o aprovizionare foarte puternică şi diversă şi că am luat toate măsurile pentru a avea grijă de necesităţile noastre pentru această iarnă”, a spus el la televiziunea Sky News, transmite Reuters.

Întrebat dacă locuitorii ar trebui să folosească mai puţină energie, Stuart a răspuns: „Nu transmitem aşa ceva ca mesaj”.

Avertismentul emis de National Grid referitor la posibile întreruperi de electricitate are la bază scenariul cel mai nefavorabil, în care Marea Britanie nu va putea să importe electricitate din Europa şi va avea dificultăţi în a atrage suficiente importuri de gaz pentru a alimenta centralele.

Guvernul, care a intervenit cu un pachet de sprijin pentru populaţie în faţa facturilor explozive la energie, a afirmat joi că lucrează împreună cu furnizorii de energie şi agenţia de reglementare Ofgem pentru a-i recompensa pe utilizatorii care îşi reduc voluntar consumul în orele de vârf.

Marea Britanie nu se așteaptă la întreruperi

Vineri, Stuart a spus că nu se aşteaptă ca întreruperi în furnizarea de electricitate să aibă loc cu adevărat: „Acestea nu sunt deloc aşteptările noastre”.

„Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să-i spui cuiva să-şi oprească curentul din necesităţi naţionale, când aceasta nu are nicio importanţă pentru poziţia de securitate (energetică) naţională”, a comentat el.

Ministrul a respins de asemenea relatările mediatice conform cărora premierul Liz Truss a blocat o campanie de informare publică pe tema economisirii de energie. Potrivit The Times, Liz Truss se „opune ideologic” campaniei din cauza preocupării că aceasta ar fi prea intervenţionistă.

„Nu este treaba noastră să le spunem oamenilor cum să-şi trăiască vieţile”, a declarat Graham Stuart mai târziu la Times Radio.

Țările din întreaga Europă s-au străduit să își consolideze aprovizionarea înainte de iarnă, deoarece invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile impuse Moscovei de către Occident ca răspuns au dus la creșterea prețurilor la petrol și gaze.

Autoritatea de reglementare din Germania, al cărei principal furnizor de gaze este Rusia, a tras un semnal de alarmă cu privire la o „criză de iarnă” dacă nu se fac reduceri semnificative ale consumului.