Mai este puțin timp până la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar tensiunile privind Brexitul sunt la cote maxime. Premierul a făcut un anunț surpriză în cursul zilei de luni cu privire la această situație delicată.
Boris Johnson, prim-ministrul britanic, şi-a reiterat luni, într-o scurtă declaraţie din faţa reşedinţei sale din Downing Street 10, hotărârea ca ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să se producă la 31 octombrie, şi s-a declarat împotriva alegerilor anticipate, transmit Reuters şi AFP.
Accesta a insistat că ‘nu există nicio circumstanţă în care va cere UE o amânare a Brexit-ului’.
‘Ieşim la 31 octombrie, fără niciun dubiu’, a subliniat Johnson.
‘Şansele de a încheia un acord au crescut în ultimele trei săptămâni’, a explicat Boris Johnson, încercând să-i convingă pe parlamentarii conservatori ca, la reunirea legislativului marţi, să nu voteze alături de opoziţie pentru a bloca Brexit-ul. ‘Cred că vom obţine un acord la summitul (UE) din octombrie’, a afirmat el.
‘Eu nu vreau alegeri, voi nu vreţi alegeri’, a spus Johnson.
Parlamentari care se opun planurilor lui Johnson vor să introducă un proiect de lege care să-l oblige pe şeful guvernului să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020. Textul îi cere lui Johnson să solicite Uniunii Europene să amâne Brexit-ul dacă, până la 19 octombrie, premierul nu a reuşit să obţină un nou acord cu UE sau nu a primit aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.
‘Scopul Legii este să asigure că Regatul Unit nu părăseşte Uniunea Europeană la 31 octombrie fără un acord, dacă parlamentul nu consimte’, a scris parlamentarul Hilary Benn pe Twitter, unul din autorii proiectului prezentat pe reţeaua socială.
Uniunea Europeană analizează un posibil sprijin financiar de urgenţă în cazul unui Brexit fără acord
niunea Europeană ar putea introduce o asistenţă financiară de urgenţă pentru statele membre afectate de consecinţele economice ale unui eventual Brexit fără acord. Pe site-ul său, Comisia Europeană prezintă o propunere de reformă a Fondului de Solidaritate al UE, creat în 2002 pentru a susţine guvernele naţionale şi regionale în caz de catastrofă majoră.
Conform unui rezumat al propunerii, Fondul ar putea oferi „o asistenţă financiară destinată acoperirii sarcinilor financiare grele” cu care s-ar confrunta statele membre „în urma unei retrageri a Regatului Unit din Uniune fără acord”.
Momentul în care va fi luată o astfel de decizie pe acest subiect nu a fost precizat, însă comisarii europeni se vor întâlni miercuri, prima lor reuniune după vacanţa de vară.
Regatul Unit urmează să părăsească UE până la 31 octombrie, cu sau fără acord, dacă nu se va decide o nouă amânare a Brexitului. De absenţa unui acord se tem în special mediile economice, din cauza consecinţelor grele.
Fondul de Solidaritate a fost creat în urma unor inundaţii devastatoare care au lovit Europa Centrală în 2002. Peste cinci miliarde de euro au fost de atunci cheltuite pentru a răspunde unui număr de circa 80 de ‘evenimente catastrofice’.