Fostul negociator pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că Regatul Unit știe „exact” care sunt condițiile pentru a se alătura blocului și că „ușa rămâne deschisă”, scrie The Independent.
Barnier a criticat modul în care Boris Johnson a gestionat discuțiile cu Bruxelles-ul, acuzându-l că nu și-a respectat propria semnătură de pe acordul semnat. „Ideea nu este să semnăm un tratat, ci să respectăm tratatul și să ne respectăm propria semnătură”, a spus Barnier referindu-se la abordarea fostului premier
„Nu am înțeles niciodată și încă nu înțeleg, cum prim-ministrul unei astfel de țări, o țară mare precum Marea Britanie, poate să nu-și respecte propria semnătură.”
Ușa rămâne deschisă oricând
Bruxelles-ul a fost deranjat de încălcarea, de către Boris Johnson, a angajamentelor pe care le-a semnat în acordul Brexit, în special cele privind granița cu Irlanda de Nord. Barnier susține că Johnson se face vinovat de „doi ani pierduți”, împingând Marea Britanie într-o bătălie juridică pentru protocolul Irlandei de Nord. Dar, spune el, UE s-a schimbat, iar Regatul Unit se poate întoarce oricând în blocul comunitar. „Ușa rămâne deschisă oricând. Spun mereu că în timpul negocierii și după negociere, ușa rămâne deschisă”, a adăugat el. Potrivit lui Barnier, guvernul Regatului Unit, guvernul actual sau următorul guvern știu exact care sunt termenii și condițiile pentru a face parte din piața unică și din uniunea vamală pentru a adera la UE”, a spus el.
Michel Barnier, fost ministru al guvernului francez, a condus negocierile privind acordul de divorț Brexit, sau acordul de retragere. La 23 iunie 2016, o majoritate a alegătorilor britanici a decis că Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Acest lucru avea să se întâmple trei ani și jumătate mai târziu, la 31 ianuarie 2020, data la care a fost finalizat complicatul dosar Brexit. Consecințele lui sunt colosale și afectează multe domenii, între care imigrația, comerțul, turismul. Multe alte probleme pe termen lung vor apărea probabil în anii următori.
Ieșirea Marii Britanii din UE nu a fost un eşec
Pentru cetățenii UE, intrarea în Regatul Unit a devenit mai complicată odată cu Brexitul. Dacă înainte oricine putea intra în țară prezentând o carte de identitate UE, începând din 1 octombrie 2021 accesul a devenit posibil numai cu pașaportul. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu a fost un eşec, a afirmat recent purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak, respingând criticile din partea unor politicieni eurosceptici cu privire la modul de implementare a Brexitului. Nigel Farage, politicianul care a contribuit la convocarea referendumului din 2016 privind Brexit şi a susţinut intens campania în favoarea retragerii din UE, a declarat că ”Brexitul a eşuat”. Întrebat dacă premierul Sunak este de acord cu Farage, în sensul că Brexitul a eşuat pentru că politicienii au gestionat greşit ieșirea ţării din blocul comunitar, purtătorul de cuvânt a replicat: „Nu. Prim-ministrul a discutat despre beneficiile Brexitului în mai multe ocazii”. Guvernul condus de Sunak – susţinător al Brexitului – dă asigurări că Regatul Unit prosperă datorită libertăţilor redobândite. La rândul său, Partidul Laburist, de opoziţie, nu intenţionează să ceară readerarea la bloc dacă va câştiga alegerile generale de anul viitor.