Cabinetul britanic a decis prelungirea restrictiei impusa muncitorilor proveniti din Romania si Bulgaria, urmand astfel recomandarea facuta de Comitetul pentru Migratie. Aceasta institutie a decis ca prelungirea restrictiilor din domeniul mucnii este cea mai buna optiune pentru economia britanica aflata in plina criza. Celelalte doua optiuni luate in calcul au fost eliminerea restrictiilor sau relaxarea acestora.

Astfel, chiar si dupa expirarea celor doi ani (2007-2008) stabiliti initial ca perioada de acomodarea, muncitorii calificati din Romania si Bulgaria trebuie sa aplice pentru permise de munca daca vor sa lucreze in Marea Britanie. Situatia este mult mai buna decat a muncitorilor necalificati care nu au acces pe piata muncii din regat.

Potrivit lui Phil Woolas, ministrul britanic al Imigratiei, „este esential ca numai cei de care avem reala nevoie sa poata sa vina aici sa munceasca. Acesta a fost motivul pentru care ne-am decis sa pastram restrictia de munca pentru romani si bulgari”. Ciudat este faptul ca, desi pe o parte pastreaza o politica de protectie a pietei interne si asa afectat grav de somaj, de cealalta parte, guvernul de la Londra mareste numarul de permise de munca pe care le va acorda strainilor in 2009, de la 16.500 la 21.250. Numarul de muncitori in plus este destinat sectorului agricol.

Restrictia este pe un an, si anularea sau prelungirea ei se va rediscuta la finele anului urmator.