Luni, 6 iunie, va fi supusă la vot moțiunea de cenzură împotriva premierului Marii Britanii Boris Johnson. Un raport al Biroului Cabinetului britanic a stabilit că Guvernul Boris Johnson "a eşuat în mod grav" . Care sunt motivele pentru care Boris Johnson și-ar putea pierde funcția?
Moţiunea de cenzură care îl va viza luni seară pe premierul britanic, Boris Johnson, nu se referă doar la petrecerile din pandemie, ci şi la efectele Brexit şi la politicile generale ale Guvernului, afirmă un politician conservator.
„Nu este vorba doar de scandalul referitor la petreceri. Sunt problemele centrale, inclusiv cele în materie de azil şi imigraţie, încălcarea Protocolului Brexit în Irlanda de Nord”, declară deputatul conservator Jesse Norman, citat de BBC.
„Este necesară o nouă conducere a Partidului Conservator, o forţă unificatoare şi pozitivă”, subliniază Norman, denunţând inclusiv „centralizarea puterii” la Downing Street.
Votul în cadrul moţiunii de cenzură împotriva premierului Boris Johnson, liderul Partidului Conservator, probabil va avea loc luni seară. Boris Johnson şi apropiaţii lui speră că vor rămâne la guvernare, deşi susţinerea în Partidul Conservator s-a erodat puternic în ultimele săptămâni.
Boris Johnson „a eşuat în mod grav”
Un raport oficial elaborat de Susan Gray, secretar adjunct al Biroului Cabinetului britanic, a stabilit că Guvernul Boris Johnson „a eşuat în mod grav” în respectarea normelor antiepidemice.
„Oricare au fost intenţiile, ceea ce s-a întâmplat la aceste evenimente şi modul în care s-au desfăşurat nu au fost în concordanţă cu reglementările anti-COVID din acea perioadă. Permiterea presiunilor asupra unor oficiali şi consilieri, unele atitudini au fost incompatibile cu reglementările”, arată raportul prezentat de Susan Gray.
Premierul Boris Johnson a fost amendat recent de Poliţia londoneză în cadrul investigaţiilor privind petreceri organizate în sedii guvernamentale în timpul pandemiei, iar opoziţia laburistă îi cere demisia.
Boris Johnson a negat iniţial că ar fi fost încălcate regulile antiepidemice, iar ulterior a argumentat că nu şi-a dat seama că s-a întâmplat acest lucru. Oficialii de la Downing Street au negat că Boris Johnson ar fi indus în eroare Parlamentul în mod intenţionat.
Marea Britanie ar putea rămâne fără premier
Astăzi, 6 iunie, între orele locale 18:00 şi 20:00 (17:00 şi 19:00 GMT) va fi supusă la vot moțiunea de cenzură împotriva premierului Marii Britanii Boris Johnson, iar rezultatul oficial va fi anunţat rapid.
„Pragul de 15% dintre parlamentarii care solicită un vot de încredere în şeful Partidului Conservator a fost depăşit”, a declarat astăzi Graham Brady, actualul președinte al Comitetului 1922 al Partidului Conservator, structură responsabilă pentru probleme privind organizarea internă.
„În această seară există şansa de a se pune capăt lunilor întregi de speculaţii şi de a permite guvernului să tragă o linie şi să meargă mai departe.
Prim-ministrul salută oportunitatea de a-şi prezenta cazul în faţa membrilor parlamentului şi a le aminti faptul că, atunci când sunt uniţi şi concentraţi pe chestiuni care contează pentru alegători, nu există o forţă politică mai impresionantă”, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.