Înfrângerea suferită luni de premierul britanic, David Cameron, când 79 de deputaţi conservatori l-au sfidat şi au sprijinit în Parlament un referendum privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, prevesteşte un viitor plin de revolte în Europa, se estimează într-o analiză a agenţiei EFE.
Aceasta a fost cea mai serioasă rebeliune din istoria Partidului Conservator, chiar mai gravă decât cea cu care s-a confruntat fostul prim-ministru (conservator) John Major, care a trebuit să depună mari eforturi ca deputaţii din Camera Comunelor să aprobe Tratatul de la Maastricht în anul 1993, scrie Agerpres.
Totuşi, din cei 305 deputaţi conservatori numai 79 au susţinut moţiunea prin care se solicita un referendum care să decidă dacă Marea Britanie mai rămâne în UE, dacă o părăseşte sau dacă negociază noi condiţii pentru a fi mai departe membru. Mai mulţi deputaţi conservatori au avertizat că această dezbatere va continua dacă guvernul nu va lua decizii prin care Parlamentul britanic să redobândească din atribuţiile cedate Uniunii Europene.
Parlamentarul conservator David Nuttall a declarat pentru canalul de televiziune Sky News că Europa trebuie să înţeleagă că britanicii îşi dau seama că ţara lor este foarte legată de UE. ‘În anul 1975 populaţia vota în favoarea unirii cu Piaţa Comună. De atunci, deşi integrarea s-a amplificat, nu a mai avut loc niciun referendum care să aprobe actuala Uniune Europeană cu imnul său, cu steagul propriu şi cu Parlamentul European’, a mai precizat Nuttal.
David Cameron a declarat marţi că nu manifestă niciun sentiment de ranchiună în urma înfrângerii suferite şi a declarat că înţelege de ce unii dintre colegii săi de partid au ales să sprjine moţiunea.
Potrivit unui sondaj realizat de cotidianul "The Guardian", 70% dintre englezi s-au declarat în favoarea acestui referendum, 49% pronunţându-se în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE, în timp ce 40% dintre ei sunt pentru rămânerea în această organizaţie. Viceprim-ministrul britanic, liberal-democratul Nick Clegg, consideră că Marea Britanie trebuie să conducă Europa, nu să o abandoneze. "Prioritatea noastră este să rezolvăm problemele provocate economiei britanice şi să conducem Europa, nu să o abandonăm", a afirmat el.
Premierul britanic a impus deputaţilor din partidul său o disciplină strictă de vot şi le-a cerut acestora să nu sprijine moţiunea. În plus, el le-a cerut celor care fac parte din guvern şi susţin moţiunea să-şi prezinte demisiile, ceea ce a condus la demisia a doi deputaţi cu funcţii de rang inferior în guvern.