Marea Britanie: Rata dobânzii ar putea fi majorată gradual în următoarele 12 luni

Rata dobânzii în Marea Britanie ar putea fi majorată în mod gradual în următoarele 12 luni, deşi Banca Angliei (BoE) nu va adopta prea curând o astfel de decizie pentru a nu afecta ritmul de creştere al economiei, a afirmat, joi, guvernatorul BoE, Mark Carney, într-un interviu acordat BBC.

Luni, Banca Angliei a menţinut dobânda la nivelul record de 0,5%, nivel nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, BoE a păstrat valoarea programului de achiziţii de active la 375 de miliarde de lire sterline. 

Unii analişti susţin că se apropie momentul renunţării la măsurile de stimulare a economiei, după ce rata inflaţiei s-a situat la zero în februarie şi martie, mult sub ţinta de 2% a Băncii Angliei. O eventuală majorare a costului creditului în acest an ar face din BoE prima dintre marile bănci centrale din întreaga lume care va creşte dobânda de politică monetară după criza financiară din 2009. 

Mark Carney a avertizat că rata inflaţiei ar putea intra în teritoriul negativ în viitorul apropiat, iar aprecierea lirei sterline afectează ritmul de creştere al economiei. 

Întrebat dacă rata dobânzii va fi majorată în următoarele 12 luni, şeful Băncii Angliei a răspuns: 'Este posibil, dar depinde de evoluţia economiei. Ceea ce nu vom face este să majorăm prea devreme sau prea rapid rata dobânzii şi să încetinim ritmul de creştere al economiei'. 

Carney a estimat că rata inflaţiei ar putea intra în teritoriul negativ luna viitoare, înainte de a creşte din nou spre sfârşitul anului. 
Oficialul a apreciat că economia britanică va continua să se confrunte cu dificultăţi din cauza ritmului slab de creştere al economiei mondiale, al politicilor fiscale şi al aprecierii lirei sterline, care, joi, a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni comparativ cu dolarul. 

Miercuri, Banca Angliei a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei în 2015 şi 2016. Astfel, PIB-ul Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, faţă de 2,9% estimat anterior, iar în 2016 creşterea va ajunge la 2,6%, de la 2,9%. 
De asemenea, Banca Angliei estimează o creştere de 2,5% a salariilor până la sfârşitul acestui an, faţă de un avans de 3,5% previzionat anterior, dar sub nivelul de dinaintea crizei, de 4,5%. 

Ritmul de creştere al economiei britanice în primele trei luni din 2015 s-a înjumătăţit, fiind cel mai lent avans trimestrial din ultimii doi ani, arată datele preliminare publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS). 

În perioada ianuarie – martie 2015, PIB-ul a urcat cu 0,3%, faţă de 0,6% în ultimele trei luni din 2014 şi 0,7% în trimestrul trei din 2014. Creşterea de 0,5% din sectorul serviciilor a fost compensată de declinul de 1,6% în sectorul construcţiilor. 

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,4% în primul trimestru din 2015, cel mai rapid avans din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume). 

În 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,8%, faţă de un avans de 2,6% estimat iniţial de ONS şi faţă de o expansiune de 1,7% în 2013. Este cel mai rapid ritm de creştere din 2006, când PIB-ul a înregistrat un avans de 3%. 

AGERPRES