Miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunţat că rata şomajului s-a menţinut la 4,8% în perioada august-octombrie 2016, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, în linie cu estimările analiştilor. Numărul şomerilor din Regatul Unit a scăzut cu 16.000, la 1,62 milioane, a spus ONS.
Economia britanică a făcut faţă până acum şocului iniţial provocat de votul privind ieşirea ţării din UE (Brexit). PIB-ul Marii Britanii a înregistrat o creştere de 0,5% în perioada iulie – septembrie 2016, primul trimestrul integral după votul din 23 iunie, a afirmat recent ONS. Câteva companii importante, cum ar fi giganţii americani Facebook şi Google, au anunţat de curând că vor crea locuri de muncă în Regatul Unit, ceea ce arată că planurile lor nu au fost modificate de Brexit. Totuşi, analiştii se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului anul viitor, companiile aşteptând clarificări în privinţa viitoarelor legături ale ţării cu UE înainte de face noi angajări.
Banca Angliei se aşteaptă ca în următorii doi ani rata şomajului să se situeze la 5,6%.
Câştigurile, incluzând bonusurile, au urcat cu 2,5% în perioada august-octombrie 2016, faţă de un avans de 2,4% înregistrat în perioada iulie-septembrie 2016. Este cel mai solid ritm de creştere din vara anului trecut. Economiştii se aşteptau la o creştere de 2,3%. Excluzând bonusurile, rata anuală de creştere a salariilor a fost de 2,6%, cel mai rapid ritm de creştere din perioada iunie-august 2015. Economiştii se aşteptau la o creştere de 2,5%.
Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a scăzut cu 6.000, la 31,8 milioane, primul declin din trimestrul doi din 2015.
Rata angajării a scăzut de la nivelul record de 74,5% la 74,4%.
AGERPRES