Având în vedere că, după părăsirea UE, Marea Britanie nu mai participă la programul Erasmus, autorităţile de la Londra au anunţat că vor să investească peste 100 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea unui nou program de schimb pentru studenţi, informează dpa.
Departamentul pentru Educaţie al Marii Britanii a anunţat că acest nou program, Turing, va permite unui număr de aproximativ 35.000 de studenţi să studieze în străinătate începând din septembrie anul viitor.
Programul, denumit după matematicianul şi criptograful britanic Alan Turing, considerat părintele computerului şi al inteligenţei artificiale, urmează să beneficieze de 100 de milioane de lire sterline pentru anul universitar 2021-2022. Ulterior, finanţarea va fi stabilită de bugetele viitoare.
Programul Turing este introdus deoarece Londra părăseşte programul de schimb pentru studenţi Erasmus al Uniunii Europene, o decizie criticată de mulţi în urma ajungerii vineri la un acord în privinţa unui acord comercial post-Brexit între Marea Britanie şi UE, scrie Agerpres.
Premierul Boris Johnson spunea că Erasmus era „extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.
„Un sistem cu adevărat internaţional, care se concentrează pe priorităţile noastre”
Marea Britanie şi UE au convenit asupra unui pact comercial care să le guverneze relaţia după încheierea, la sfârşitul anului 2020, a perioadei de tranziţie post-Brexit.
„Am conceput un sistem cu adevărat internaţional, care se concentrează pe priorităţile noastre, oferă o valoare adăugată reală şi reprezintă o parte importantă a promisiunii noastre de a ridica nivelul Regatului Unit”, a declarat secretarul britanic pentru educaţie Gavin Williamson, potrivit agenţiei de ştiri PA.
Programul îşi propune să sprijine studenţi care provin din medii defavorizate, conform informaţiilor furnizate de Departamentul britanic pentru Educaţie.
Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, şi-a exprimat „regretul” faţă de faptul că Regatul Unit abandonează Erasmus. El a cerut Guvernului Johnson să dea dovadă „rapid” de „claritate” cu privire la soluţia alternativă pe care o va implementa.
Studenţilor europeni în Marea Britanie – în prezent 150.000 – le va fi, în viitor, mai complicat şi îi va costa mai scump să se înscrie la o universitate britanică.