Fermierii britanici şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu o decizie a Ministerului de Interne de la Londra de a renunţa la schema lucrătorilor sezonieri veche de 60 de ani, în cadrul căreia muncitorii est-europeni au strâns un sfert din recolta britanică de fructe şi legume.
Pe fondul temerilor legate de o creştere a preţurilor la legume şi fructe în supermarketuri, Uniunea Naţională a Fermierilor (NFU) a avertizat că această decizie va pune în pericol mii de locuri de muncă din Marea Britanie şi va avea un impact devastator asupra sectorului horticol britanic.
Peter Luff, deputat conservator pentru Mid Worcestershire, i-a acuzat pe miniştri că fac o greşeală gravă de judecată cu privire la situaţia pieţei. ‘Recolte întregi de legume vor rămâne neculese în sezonul următor. Experienţa de zeci de ani arată că muncitorii britanici nu doresc să presteze astfel de activităţi. Acestea sunt locuri de muncă temporare’, a spus el.
Meurig Raymond, vicepreşedintele NFU, a declarat la rândul său că industria fructelor şi legumelor va avea de suferit, fără acces la sursa de încredere, flexibilă şi consecventă a lucrătorilor imigranţi sezonieri.
Decizia de renunţare la SAWS a fost luată în pofida avertismentelor experţilor în imigraţie din Ministerul de Interne că eşecul continuării schemei va conduce la o creştere bruscă a preţurilor la fructe şi legume şi o pierdere a locurilor de muncă.
Ministrul imigraţiei, Mark Harper, le-a spus parlamentarilor joi că SAWS, în cadrul căruia 21.250 de români şi bulgari au venit în Marea Britanie în fiecare an pentru o perioadă maximă de şase luni, se va încheia în luna decembrie. Acest sistem a oferit o treime din forţa de muncă agricolă sezonieră din Marea Britanie.
Mark Harper a respins totodată opţiunea deschiderii schemei pentru imigranţi din afara UE. Harper a spus că fermierii britanici au recrutat recent aproximativ jumătate dintre culegători din Polonia şi alte ţări est-europene care au aderat la UE în 2004, iar aproximativ o treime din România şi Bulgaria. ‘Munca sezonieră agricolă poate oferi salarii bune şi sectorul ar trebui să fie în măsură să atragă şi să păstreze muncitori din Marea Britanie şi din Spaţiul Economic European’, a adăugat el.
Comitetul oficial consultativ privind migraţia a declarat în luna mai că fermierii britanici ar trebui să fie în măsură să recruteze un număr suficient de culegători de fructe şi legume de sezon în primul şi al doilea an după închiderea sistemului.
El a avertizat, totuşi, că ar putea exista o lipsă de forţă de muncă sezonieră disponibilă, ceea ce ar putea conduce la o creştere a costurilor forţei de muncă şi la o creştere cu 10-15% a preţurilor în supermarket. Totodată se aşteaptă ca românii şi bulgarii să fie atraşi de locuri de muncă mai bine plătite din zonele urbane odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă începând de anul viitor, deşi unii dintre ei vor continua să vină la cules de fructe şi legume.
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE le permite statelor membre să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români si bulgari pe piaţa muncii, pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în Uniune. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare îi permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări.
În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii. Măsurile tranzitorii pentru români şi bulgari se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Sursa: Agerpres