Marea Britanie nu vrea înapoi în UE. Brexitul nu e în pericol, transmite cabinetul lui Rishi Sunak

Marea Britanie, Brexit

Sursă: Dreamstime

Downing Street neagă că Brexitul ar fi în pericol, în ciuda declarațiilor Ursulei von der Leyen. Aceasta afirmase că generația următoare ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană.

Downing Street neagă că Brexitul ar fi în pericol, în ciuda declarațiilor Ursulei von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene afirmase că generația următoare ar putea pune Marea Britanie pe calea readerării la Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen a spus, în cadrul unui eveniment la Bruxelles, că „direcţia călătoriei” este clară. Aceasta a sugerat că generaţia mai tânără va putea „repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Marea Britanie respinge ideea de a reveni în Uniunea Europeană

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această declarație, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 (acolo unde se află reşedinta şi biroul Prim-ministrului britanic – n.r.) a răspuns: „Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

„Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat aceasta.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, aceasta a răspuns că nu.

Susținătorii Brexitului sunt îngrijorați de numirea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de Externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie „un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil”.

Miercuri, pe 29 noiembrie, șeful diplomației britanice a avut o întâlnire cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene. El este cel care se preocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului UE.

57% dintre britanici vor revenirea pe piața unică a UE

Un sondaj publicat miercuri arată că peste jumătate dintre britanici și-ar dori revenirea pe piața unică a Uniunii Europene, chiar dacă acest lucru ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul blocului comunitar, relatează Reuters.

Reducerea migrației a fost unul din principalele motive pentru care britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în 2016.

Cu toate acestea, sondajele din ultimele luni arată că majoritatea britanicilor consideră acum că Brexit a fost o greșeală. Sondajul vine la mai puțin de o săptămână după ce datele au arătat că migrația anuală netă în Regatul Unit a atins un nivel record anul trecut – mai mult decât dublu față de cifra înregistrată în anul anterior votului pentru Brexit.

Potrivit sondajului YouGov, 57% dintre britanici ar susține în prezent aderarea la piața unică a UE. Asta ar însemna însă reluarea liberei circulații a persoanelor. Această politică a avut ca rezultat la mutarea a milioane de familii și de lucrători în Marea Britanie în perioada în care țara a fost membră a UE.

Sondajul a avut un eșantion de 2.138 de persoane, mai precizează YouGov.