Asistenții medicali britanici vor intra în grevă pe 15 și 20 decembrie, o mișcare fără precedent în 106 de ani, ilustrând gravitatea crizei sociale din marea Britanie cu greve în multe sectoare cum nu s-au mai văzut de zeci de ani, a relatat Le Point.
Salariul real al asistenților medicali a scăzut cu 20% din 2010
„Asistenţi medicali s-au săturat”, a spus Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Colegiului Regal al Asistentelor (RCN). „Destul de salariile mici […], destul cu faptul că nu se poate oferi pacienților îngrijirea pe care o merită”.
Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, creat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunțat vineri două zile de acțiune pe 15 și 20 decembrie după „respingerea negocierilor de către guvern”. Potrivit estimărilor, salariul real al asistenților medicali a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieții, inflația depășind 11%. Salariul anual al unei asistente începătoare este de 27.000 de lire sterline brute (31.400 de euro).
Dar, pentru ministrul Sănătății, Steve Barclay, „este o perioadă dificilă pentru toată lumea”, iar guvernul nu poate face față cerințelor „inaccesibile” ale RCN, care „reprezintă o creștere salarială de 19,2%”. Unul din patru spitale a înființat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupurile de spitale din Anglia. „Suntem epuizați. Ne-am săturat. Avem nevoie de o mărire de salariu pentru a trăi”, a declarat pentru AFP Ameera, o asistentă la un spital din Londra care a votat pentru grevă. Infirmierii se opun grevei, temându-se că mobilizarea va afecta pacienții. Dar pentru Ameera, care nu a dorit să-și dea numele, „guvernul britanic este cel care se joacă cu sănătatea pacienţilor prin refuzul creşterii salariilor”. Ea povestește despre Covid, despre colegii ei care și-au pierdut viața acolo. „Și pentru ce ? Doar pentru ca guvernul și lumea să ne aplaude?”
Această grevă vine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanțat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă. Guvernul a anunțat o creștere a bugetului NHS de 3,3 miliarde de lire sterline anul viitor și anul următor. Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate. Anul trecut, 25.000 de asistente sau moașe care lucrau în public au plecat. „Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Marea Britanie, ceea ce afectează siguranța pacienților”, a spus sindicatul. Peste 7 milioane de oameni așteaptă tratament în spitalele engleze, un nivel record.
Metroul londonez a fost paralizat de o mișcare foarte populară pe 10 noiembrie
Dar mișcarea socială nu lovește doar sectorul sănătății. Mulți alți angajați din sectorul public și privat, de la avocați la personalul de la sol din aeroport, au intrat și ei în grevă anul acesta. În Scoţia, profesorii au fost în grevă joi pentru a cere majorări. Angajații universității au încetat să mai lucreze joi și vineri, mișcare care a afectat în jur de 2,5 milioane de studenți. Lucrătorii poștali și-au prelungit greva până în 2023, ceea ce ar putea afecta livrarea corespondenței și a coletelor în perioada sărbătorilor. Transportul este de asemenea afectat. Metroul londonez a fost paralizat de o mișcare foarte populară pe 10 noiembrie. Lucrătorii feroviari au anunțat câteva zile de acțiune de acum până la sfârșitul anului și prima săptămână a lunii ianuarie. Funcţionarii au anunțat și ei o mișcare socială.
„Ultimele greve majore datează din anii 1970 și 1980, dar au afectat în principal sectorul privat și industria. Acum, este vorba mai mult de sectorul public”, a explicat pentru AFP Pippa Catterall, profesor de istorie la Universitatea din Westminster, ea însăși grevistă. „Oamenii sunt sub presiune de mult timp. Nu este vorba doar de salarii, ci și de volumul de muncă. […] Nu vedem cum se pot schimba lucrurile decât printr-o grevă”, a continuat ea. Și cu o inflație record, „oamenii sunt din ce în ce mai iritați de măsurile cosmetice anunțate de angajatori și guvern”.