Supusă presiunilor interne foarte intense, șefa guvernului britanic a convocat de urgență o tele-conferință cu miniștrii de externe și interne, Boris Johnson și respectiv Amber Rudd, cărora le-a ordonat să ia legătura cu omologii lor americani în legătură cu ordinul executiv emis de președintele Trump săptămâna trecută care ar putea afecta cetățeni britanici.
Printre cei abordați la Washington se numără și consilieri de frunte ai Casei Albe, ca Steve Bannon sau Jared Kuschner, care este ginerele președintelui Trump.
Ordinul prezidențial a impus o interdicție de 90 de zile de călătorie în SUA pentru cei din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria sau Yemen, aparent, inclusiv a celor cu dublă cetățenie.
Președintele Trump a interzis, de asemenea, intrarea în țară timp de 120 de zile a refugiaților din aceste țări, iar cei care solicită azil din Siria au fost interziși pe termen nelimitat.
Printre cei care s-au simțit afectați de acest ordin, suspendat temporar de un judecător federal, au fost și dublul dublu campion olimpic Mo Farah, originar din Somalia, și deputatul Nadim Zahawi, născut în Irak, care face parte din Partidul Conservator condus de premierul May.
Farah, care s-a refugiat în Marea Britanie cu familia sa la vârsta de opt ani, este considerat cel mai mai mare atlet britanic din toate timpurile,a fost înnobilat cu titlul de Sir anul acesta și de șase ani locuiește în orașul Portland din Statele Unite unde se antrenează.
"La data de 1 ianuarie a acestui an, Majestatea Sa Regina m-a făcut un cavaler al regatului. La data de 27 ianuarie, președintele Donald Trump m-a făcut, se pare, un străin", a spus Farah care a calificat interdicția impusă de președinte drept "ignorantă și plină de prejudecăți".
Dublul campion olimpic de Londra 2012 și Rio 2016 la probele de 5000 și 10000 de metri nu mai are cetățenie somaleză, dar dorește clarificarea situației sale juridice în raport cu autoritățile americane.
Ulterior, după ce ministerul de externe britanic a anunțat că măsura nu se aplică celor care călătoresc din Marea Britanie în Statele Unite, chiar dacă sunt născuți în țările anterior menționate, ca de pildă Farah.
O petiție publică pe internet cerând anularea anunțatei vizite la Londra a președintelui Trump a ajuns la peste un milion de semnături și acum poate fi dezbătută de parlament.