Marea Britanie a reacționat, prin vocea șefei diplomației britanice, Liz Truss, față de propunerea avansată de liderul Franței, Emmanuel Macron, privind o ”comunitate politică europeană”.

Liz Truss nu s-a arătat extrem de încântată de perspectiva de a integra Regatul Unit într-o nouă ”comunitate politică europeană”.

”Preferinţa mea este de a ne baza pe structurile deja existente şi care funcţionează cu succes, fie că este vorba de G7 sau NATO”, a declarat Liz Truss într-un interviu pentru cotidianul italian Il Corriere della Sera.

Ea a susținut că prezența în G7 este suficientă și că se lucrează foarte bine cu ţările europene pentru a aproviziona apărarea Ucrainei.

”Lucrăm foarte bine în G7, în plus faţă de Uniunea Europeană, pentru a impune sancţiuni Rusiei. Lucrăm foarte bine cu ţările europene pentru a aproviziona apărarea Ucrainei”, a explicat Truss, potrivit agenţiei AFP.

Reacția Marii Britanii față de propunerea lui Macron

Ea a dat ca exemplu colaborarea cu Italia, precizând că chiar acum se pun bazele unui acord privind investiţiile şi la un acord bilateral cuprinzător.

”Avem Forţa expediţionară comună (un acord de apărare, n.red.) cu ţările scandinave şi lucrăm cu aliaţi precum Italia la un acord privind investiţiile şi la un acord bilateral cuprinzător. Credem că aceste acorduri flexibile pe care le avem funcţionează foarte bine: suntem mulţumiţi de acest lucru”, a precizat șefa diplomației britanice.

Trebuie spus că ideea creării unei ”comunităţi politice europene” a fost prezentată de preşedintele francez Emmanuel Macron pe 9 mai în faţa Parlamentului European la Strasbourg.

Acest subiect a apărut în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară aflată în război cu Rusia.

Ce presupune proiectul politic lansat de Franța?

Macron afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de ”decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că între timp ţara poate face parte dintr-o ”comunitate politică europeană” care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE.

Ideea unei comunități politice europene a fost lansată în 1989 de preşedintele francez François Mitterrand, care a vorbit despre crearea unei „confederaţii europene avansate”.

Preşedintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, s-a pronunţat miercuri în favoarea unui proces de aderare „progresiv” la UE şi a apărat ideea creării unei „comunităţi geopolitice europene” pentru a pregăti ţările candidate la integrare.