Confederatia Industriei Britanice (CBI) a atras atentia ca Marea Britanie se va confrunta cu o recesiune „mult mai adanca si mult mai prelungita” decat se preconizase intial.

CBI a prezis, de asemenea, ca Marea Briatnie va fi in recesiune cel putin pana la finele anului 2009, desi la inceputul lunii septembrie era estimata o recesiune usoara la finele acestui an, urmata de o crestere de 0,3% in 2009.

Confederatia Industriei Britanice a mai anuntat ca numarul somerilor ar putea ajunge pana la 2,9 milioane pana in 2010, mai mult cu 1,8 milioane fata de momentul actual. Conform studiilor Asociatiei Guvernamentale Locale, zona de sud-est a Angliei cat si Londra vor fi cel mai tare afectate de recesiune, aici urmand sa fie concediate 370.000 de persoane in urmatorii doi ani.

John Cridland, director general al Confederatiei Industriei Britanice, a declarat ca situatie economica din Regatul Britanic a luat o intorsatura brusca, in ciuda faptului ca in urma cu cateva luni era prevazuta o recesiune usoara si scurta. Economia Marii Britanii se afla la limita intrarii in recesiune tehnica, inregistrand o crestere economica negativa in trimestrul trei din 2008, pentru prima data in ultimii 16 ani. In al doilea trimestru din 2008, economia britanica a stagnat, iar in trimestrul al treilea a inregistrat o scadere de 0,5 procente. Pentru 2009, CBI estimeaza o contractare de 1,7% a economiei.

O economie este considerata in recesiune dupa doua trimestre consecutive de crestere economica negativa.

Somajul in Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, iar Guvernul a anuntat primele masuri impotriva muncitorilor migratori.Astfel, a redus numarul de locuri disponibile pentru forta de munca importata de la un milion pana sub 800.000.

Sursa: Daily Mail