Marea Britanie şi Germania nu vor urma exemplul Franţei şi Italiei, ţări care au decis să dea publicităţii rezultatele testelor de stres derulate în rândul companiilor europene de asigurări, transmite Reuters.
Autorităţile de reglementare în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie (Financial Services Authority) şi Germania (Bafin) au anunţat miercuri că nu vor oferi detalii cu privire la rezultatele companiilor de asigurări pe care le supervizează, după ce organismele similare din Franţa şi Italia au anunţat că toate companiile lor de asigurări au trecut testele de stres.
Potrivit unui purtător de cuvânt de la FSA, testele de stres au avut la bază norme de capital care ar putea fi modificate înainte de introducerea lor, programată pentru 2013, şi, în consecinţă, nu ar fi adecvat să fie date publicităţii informaţii referitoare la rezultatele companiilor de asigurări.
Testele, publicate luni de Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale EIOPA, au arătat că 13 companii sau 10% din companiile care au luat parte la aceste teste ar cădea sub pragul minim de capital în situaţia unui şoc economic acompaniat de o scădere a burselor, ratelor dobânzilor şi preţurilor la imobiliare.
Criticii susţin, însă, că exerciţiul nu este credibil, deoarece identitatea companiilor de asigurări care nu au trecut testele de stres nu a fost dezvăluită. Un alt motiv este şi acela că testele de stres au fost mult prea indulgente, plecând de la ipoteza unei scăderi modeste de 15% a pieţelor de acţiuni şi a unei contracţii de 12% a preţurilor la proprietăţile imobiliare.
Marea Britanie este cea mai mare piaţă europeană de asigurări, în funcţie de volumul primelor subscrise, urmată de Franţa şi Germania.
SURSA: Agerpres