Incidentul în care a fost implicat distrugătorul britanic HMS Defender, în urmă cu două zile, i-a făcut pe ruşi să ia foc şi să lanseze acuzaţii fără precedent la adresa americanilor şi a britanicilor. Rusia se consideră o victimă în acest conflict şi spune că se va apăra de agresori cu toate forţele pe care le are.
Cresc tensiunile în Marea Neagră, între Rusia, pe de o parte, şi Marea Britanie şi SUA, de cealaltă parte.
Cu o zi în urmă, Rusia a transmis clar că dacă acţiunile provocatoare ale navelor de război britanice vor mai avea loc în apropierea Crimeii, peninsula ucraineană anexată de către Moscova, atunci acele nave prezente în Marea Neagră vor fi bombardate.
Moscova: Marea Britanie şi SUA îşi doresc să provoace un conflict în Marea Neagră
Acum, Serghei Riabkov, viceministrul rus de Externe, îi acuză pe britanici, dar şi pe americani, că încearcă să provoace un conflict în zona Mării Negre. Rusia îşi va proteja frontierele cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, inclusiv prin forţă militară, transmite agenţia Reuters.
Serghei Riabkov afirmă că Marea Britanie şi SUA alimentează conflictul în regiunea Mării Negre, prin neacceptarea faptului că Peninsula Crimeea ar fi un teritoriu rusesc.
„Washingtonul şi Londra neagă realitatea (…) încercând să provoace conflicte.
Acestea sunt ape teritoriale ruseşti, aceasta este graniţa noastră. Pot confirma că noi o vom apăra cu toate mijloacele posibile, inclusiv militare”, a declarat, vineri, Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă rusă RIA.
Rusia şi Marea Britanie, declaraţii foarte diferite referitoare la incidentul cu distrugătorul HMS Defender
Totul a plecat după ce distrugătorul britanic HMS Defender a navigat prin ceea ce autorităţile de la Londra au catalogat drept apele teritoriale ale Ucrainei.
Potrivit Moscovei, au fost trase focuri de avertisment şi au fost lansate bombe în calea distrugătorului HMS Defender, în urmă cu două zile, pentru a forţa nava britanică să părăsească zona din largul coastei Crimeii.
Informaţia a fost confirmată şi de corespondentul BBC Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, care se afla miercuri la bordul HMS Defender. El spune că distrugătorul britanic a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.
Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, susţinând că HMS Defender “executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil “desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”, fără legătură cu nava britanică.
În altă ordine de idei, tot vineri, Ministerul rus al Apărării a anunţat demararea unor exerciţii comune ale marinei şi forţelor aeriene în zona de est a Mării Mediterane. Rusia are trupe staţionate la o bază aeriană situată pe coasta Siriei.
Sursa foto: Dreamstime